Call: Email:

Neuken voor 50 euro pseudo arts keuring


Voor dezelfde fout maar met minder erge gevolgen Om maar te zeggen dat uw waarneming u soms wel in de steek laat. De enorme hoeveelheid paardenmuggen, jezus wat een vieze beesten. Nog geen dag voorbij gegaan zonder dat ik er minstens 20 op de vensters zie hangen thuis: Er net weer twee koelbloedig afgemaakt met de vliegenmepper Huisgenoot had als avond eten chinees besteld.

En ik heb de laatste post lichting gemist. Sommige van die bleiters mogen al content zijn dat ik ze help zelf al komen ze online om Ik ga hier hou nog moorden begaan! Dat geeft een uurrooster van alle aangegeven vakken. De link "uurrooster" in kuloket werkt bij mij ook atm nog niet. Ik wil altijd wel helpen, ze doen er dan maar mee wat ze willen Maar ergste is als ge zelf nog bezig zijt aant zoeken en ze al beginnen: Idd vrijdag-zaterdag komen ze dan al zagen, ze weten allemaal goe genoeg dat ik alles uitstel tot zondag: Ik vergelijk alleen maar met anderen, hoe zij het aanpakken, maar vb wiskunde enzo dat doe ik meestal zelf wel: Ik heb liever dat ze mij er hier op wijzen, ik mis veel te veel daarin: Men arme kat die echt niet meer al te lang zal meegaan.

Ontlasting lukt niet meer al te goed. En hij had al maden, vorte kutbeesten dat het zijn. Hij is nu toch behandeld geweest, hopelijk komt het nog wat goed.

Na een halfuur te zitten rommelen met de ethernet-kabel, bleek uiteindelijk dat niet de kabel kapot te zijn, maar wel mijn laptop die blijkbaar geen connectie vond met het internet Het is al van Most Wanted geleden dat EA nog een degelijke nfs gereleased heeft. Ik wacht wijselijk op GT5: Road Challenge en Need For Speed: Porsche Unleashed Dát waren pas games!

Lederenkapkes over de oordinges zijn heel kapot En den draad is heel afgerafeld. Man wat ne brol. Net als ik thuis ben, en m'n 2 laatste schijven wil overzette naar m'n RAID pak ik 1 schijf blijkbaar wat verkeerd vast is al dik wat jaren oud trouwens , en breekt er zo'n kleine resistor op het PCB af: Nu, wat precisiewerk later ben ik de data van de schijf aan het afhalen, is "maar" GB disk met wat anime, maar veel muziek op, gelukkig da'k er nog aankan: D kheb em er terug opgezet, ma dan wel zonder te solderen.

Em was bij de contacten afgebroken, ni doormidden ofzo: Know how you feel, men kat is int begin van de zomer gestorven..

Man wat ne brol Bose, zegt genoeg. Schoon van ver en ver van schoon: Pfff geen goesting morgen om te werken? Elke dag dat zelfde 1tonig gedoe. En ik wil zo graag werken maar vind er geen. In welke richting zoek je? Ik weet wel welke lessen ik heb morgen, waar ik moet zijn en wanneer de eerste begint, maar ik had ook graag geweten wanneer die gedaan is: Dom van mij langs ene kant om niks te noteren, maar ook niks dan miserie met alles wat ook maar vaagjes iets met internet te maken heeft op school Nog eig een ergernis.

Ik begin vanaf morgen als PDT'er, maar zie nergens m'n lessenrooster staan ik sta nieteens op de lijst. Dat wordt on the fly puzzelen morgen: Ongelofelijk hard stinkende scheet xD Man: Laatste vrijen dag dak had was 29 augustus. Eentje heet blijkbaar "alien". Ik las dat natuurlijk meteen in het engels: Lol epic fail voor Isj: Dat ze hiernaast ineens kweet niet hoe hard beginnen te boren en te hameren. Ik mag hopen dat dat hier snel afgelopen is, want ik zie het niet zitten om zolang in dat lawaai door te brengen.

Gisteren valt ons op dat de verboden-te-parkeren borden andersom staan tegenover wat er in de brief stond.

Uiteindelijk op de site van de gemeente gaan kijken, daar staat het net zoals in onze brief. Dus we denken dat een of andere onverlaat die borden stiekem heeft omgedraaid Deze morgen om iets na zeven belt de politie aan om dringend onze wagens te verplaatsen.

Van die brief trok hij zich niets aan, de borden tellen Het lef van de politie K dacht dat het vandaag wel ging lukken dus nog wa films zitten kijken gisteren, maakt mijn ma mij ni wakker om 8uur: Manmanman, warm dat dat hier is op de kamer. Een of andere zot die het nodig vond om mij bijna overhoop te rijden, en die daarna, luid claxonerend, de hele stad verder doorkruisde Na een periode van vaste tewerkstelling van plan zijn al een aantal maand om vanaf volgend academiejaar hogere studies aan te vatten, maar ik raak er maar niet aan uit welke studierichting het zal worden Maar ik begrijp wel de grote frustratie onder de boeren, dat de EU ervoor zorgt dat de boeren enkel nog maar hun melk kunnen verkopen met verlies.

Zo kan er geen enkele boer overleven. Ondertussen stijgen ieder jaar opnieuw de winstmarge's van de grote melk verkoop bedrijven. Ik ben al die vooroordelen zat Ik weet heel goed wat je bedoelt. Mensen die overdadig paraderen met hun bezittingen zijn dan ook net zo walgelijk imo.

Die mensen hebben overschot van gelijk! Je bent een SNOB! Nee serieus, hatelijk ja Jaloezie en afgunst en dan gaan we maar iemand verwijten.

Ze zijn gewoon dom man Maar Nixie is zo niet hoor: Ik heb zo'n oprolbaar toetsenbord gekocht, maar ben er echt niet content van. Ge moet veel te hard op die toetsen drukken voordat ze effectief op het scherm verschijnen.

Ik word er echt gek van! Misschien dat dat na een tijdje "los" komt, maar ik betwijfel het Ik heb er nu al zeker 20x langer over gedaan dan normaal om dit bericht te typen! De hele tijd backspace drukken omdat hij een letter vergeet! Bijna bij ieder woord: Het enige voordeel aan dit toetsen"bord" is dat het undestructible is: We zitten gewoon met een overproductie van veel dingen en die kunnen we niet oplossen door al onze producten weg te gooien; maar eerder door het aantal boeren terug te schroeven.

Je idee is inderdaad spijtig genoeg niet haalbaar De boeren bereiken niets met deze actie En wat is het nut van zo'n filmpjes met cijfers waarvan iedereen eigenlijk al op de hoogte is?

Of de wereld verbeteren? Men reageert daar eens triestig op en de dag nadien denkt men er toch niet meer aan. School begint en kheb een valling. Ik had deze morgen mijn auto binnen gedaan voor iets te laten maken en hem in orde te zetten voor de keuring.

Hij zal zeker afzijn zeiden ze. Belt die kerel doodleuk om half 6, we hebben geen tijd gehad, we zijn er nog niet aan begonnen. Toch efkes mijn gedacht gezegd in de garage. Woensdag ga ik mijn auto terug binnen doen en wordt hij als eerst ''gedaan''. Dus wat is het nut van dat filmpje? Het lijkt me nogal ongeloofwaardig dat iedereen die cijfers al kende. Iedereen weet wel dat de rijkdom ongelijk verdeeld is maar dit filmpje geeft de gegevens hoe het precies in elkaar zit.

Het nut van het filmpje? Een zo groot mogelijk publiek met de neus op de feiten drukken en hen er eens bij laten stil staan. Heel veel mensen is correcter. Je bent toch niet verwonderd over zo'n cijfers?

Iemand die zich iets aantrekt ervan kent de cijfers, de rest vd wereld heeft geen interesse: Met hun andere acties ook niet. Tegelijkertijd hebben wel meer mensen dan ooit ter voren een geweldig luxueus leven.

Nee, omdat de rest niet werkt doe je maar iets doms? Verdomme een verslavend en deprimerend album: Ik heb toch ook al moeten lachen als ik die uren zag: Op de site van KBC kan je trouwens enorm veel oefeningen maken: Niet dom eerder wanhopig en choquerend. Landelijk voorzitter van de Nederlandse Patienten Vereniging dr. Seldenrijk spreekt op deze avond opver zal spreken over: De informatieve lezingen zijn bedoeld voor ouders, begeleiders en belangstellenden van moeilijk lezende kinderen.

De vierde lezing begint om Zij is lerares en contactpersoon bij de vereniging Balans. Speelziek geeft een inleiding over het leesprobleem dyslexie en het rekenprobleem dyscalculie. Verder geeft ze informatie over wat de oudervereniging Balans kan betekenen voor ouders en opvoeders.

Wie wil reageren op de eerdere lezingen of de aankomende kan bellen met Andre Kuijpers, Na heel veel pogingen en telefoontjes was het de schoolleiding gelukt om rapper Ali B. Maar bijna niemand had rekening gehouden met de gevreesde datum. Door de boxen van de school klonk de muziek van Ali B.

Maar toen iedereen in de aula verzameld was, kwam onder luid applaus meester Jaap, de gymleerkracht, als Ali B. En eerlijk is eerlijk: Na de bloeitijd in de jaren zeventig zijn er weinig succesvolle films uit Duitsland gekomen. Nu is er echter weer een die veel aandacht trekt. Niet voor niets kreeg Gegen die Wand een Gouden Beer op het Festival van Berlijn en ook nog de prijs van de internationale filmkritiek.

In deze film portretteert Akin een liefdespaar uit de tweede generatie Turken in Duitsland. Cahit is een veertiger, een glazenophaler in een Hamburgse bar. Stinkend naar alcohol en nicotine voelt hij zich een echte loser. Hij ziet dan ook maar een oplossing: Hij sterft echter niet en belandt in een kliniek, waar een psychiater hem vertelt dat hij niet hoeft te sterven om een nieuw leven te beginnen Dat resulteert in een film vol dramatische gebeurtenissen.

De film begint om Kaarten reserveren kan bij de VVV Harderwijk, Voor meer informatie via internet: Dat wordt gevierd tijdens een bijeenkomst op vrijdag 22 april tussen vier uur en half zes in de locatie van de stichting in cultureel centrum Stroud aan de Brinkstraat in Putten. Hiervoor worden alle oud-vrijwilligers en bestuursleden uitgenodigd.

Het gaat in totaal om enkele honderden personen. Het bestuur ziet geen kans hen allemaal persoonlijk uit te nodigen, ook al omdat niet alle huidige adressen bekend zijn. De start van de excursie is om Aanmelden is noodzakelijk en kan alleen bij de Ledenservice van Natuurmonumenten, telefoon tijdens kantooruren. Bij controle bleek de man alcohol te hebben gedronken.

De IJsselmuidenaar kreeg een procesverbaal en een rijverbod van vier uur opgelegd. Hij reed veel te hard en, passeerde aan de verkeerde kant een wegversmalling en pakte en passant ook nog even een trottoir mee. Hij werd uiteindelijk staande gehouden en kan een boete via justitie verwachten.

Bovendien werd zijn rijbewijs is beslag genomen. Ongeveer veertig automobilisten werden aangehouden. Tegen vier van hen werd proces verbaal opgemaakt omdat ze geen gordels droegen. Op 11 augustus is het precies vijftig jaar geleden dat de wielerclub het daglicht zag. Het hoofdbestuur is van mening dat deze mijlpaal gevierd moet worden, al zal pas in september uitgebreid stil worden gestaan bij het jubileum. In de aanloop zullen echter al wel alle wedstrijden die de KWC organiseert in het teken van het feest staan.

De wielerexpositie wordt zaterdag 9 april om 9. Het publiek kan vervolgens veel foto's, tenues, bekers en andere herinneringen aan '50 jaar KWC' kunnen aanschouwen.

In de eerste klasse van het libre bleef de Kampenaar ongeslagen. Hij scoorde een moyenne van 9, over zes duels van caramboles. Lorist zag zelfs kans een serie van bij elkaar te stoten waardoor hij ook op dit front de concurrentie ver achter zich liet. Menno van Dijk KBC werd derde.

De toegang is gratis. Voor veel ouders is het zoeken naar het onbekende, daarom zijn er tijdens de informatiemarkt vrijwel alle vrij toegankelijke organisaties aanwezig om ouders te informeren, te ondersteunen en herkenning te bieden. Gedurende de informatiemarkt zal in het kleine zaaltje van de bibliotheek een viertal sprekers over de stoornissen ADHD, PDD-nos, dyslexie en dyscalculie spreken.

Ongeveer acht procent van alle Nederlanders heeft er last van. Meestal omdat ze bang zijn dat anderen denken dat ze dom zijn. In de supermarkt zeggen ze dan bijvoorbeeld dat ze hun bril vergeten zijn. In de Centrale Bibliotheek hield Van Poppel zaterdag een inloopspreekuur voor volwassenen en kinderen met onder meer dyslexie, dyscalculie moeite met cijfers en adhd. Het inloopspreekuur maakte onderdeel uit van de informatieweek van het Zwaan Project, waarin deskundigen, ouders en kinderen op verschillende plekken in de stad worden geinformeerd over dyslexie, dyscalculie, adhd, add, asperger en nld.

Allemaal stoornissen waarbij sprake is van een tekort aan aandacht of een verstoring daarvan. Zaterdag vond de aftrap plaats in de bibliotheek aan de Blaak. Op de eerste verdieping, in een discreet hokje, konden mensen bij een deskundige terecht voor vragen hierover. Van Poppel, die in Gouda een praktijk heeft voor dyslexie-patienten, kijkt eerst altijd of er echt sprake is van dyslexie of dat mensen om andere redenen moeite hebben met lezen en schrijven.

Slechte ogen bijvoorbeeld, of problemen met de oren. Als dat het geval is stuurt hij ze door naar de oog- of kno-arts of een andere specialist. Als iemand echt dyslexie blijkt te hebben, een erfelijke aandoening, gaat Van Poppel met ze aan de slag. Het enige wat je dan kan doen is daarmee leren omgaan, vertelt hij.

Er zijn manieren waarop mensen met zo'n aandachtsstoornis alsnog redelijk normaal kunnen functioneren. Volgens Van Poppel zijn er ook verschillende istanties en organisaties die hierin gespecialiseerd zij, en mensen met hetzelfde probleem bij elkaar brengen.

Want veel Nederlanders met deze stoornis weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Op de begane grond van de bibliotheek was daarom ook een informatiemarkt opgezet, met stands van verschillende organisaties.

Medewerkster Annelies de Vos van Stichting RMPI, die kinderen met dyslexie behandelt en onderzoekt, merkt dat mensen de laatste jaren wel steeds makkelijker voor hun probleem uit durven te komen. Ook deze zaterdag kreeg ze verschillende hulpvragen, ook van mensen die denken dat ze het hebben. De hulp aan deze groep mensen is volgens haar nog steeds niet goed geregeld. Vandaar ook dit initiatief, legt ze uit. Morgenis er een informatieavond in het Scheepvaartcollege, speciaal gericht op het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.

Een dag later is er een informatiedag in de Hogeschool Rotterdam, over het basisonderwijs en de Rotterdamse aanpak van dyslexie, en op donderdagavond gaat het bij Equisto Coaching aan de Heemraadsingel over dyslexie en ADHD op het werk. Op de begane grond van de Centrale Bibliotheek stonden stands van verschillende organisaties.

Minimaal een op de 3,6 mensen heeft dyslexie, zo blijkt uit onderzoek. Elke school telt minimaal een handvol kinderen met autisme. Welke voetbaltrainer heeft nog nooit te maken gehad met ADHD? En dan zijn er nog, onder meer, dyscalculie de rekenvariant van dyslexie en de aandachtsstoornis add.

Bij veel kinderen die te boek staan als niet zo slim, is het IQ in orde, maar bemoeilijkt een van deze psychiatrische stoornissen het leren. Iedereen die zo'n kind heeft, voor de klas staat, zelf kampt met een stoornis of om een andere reden is geinteresseerd, is in maart welkom op een uitgebreide informatieweek.

Organisator het Zwaan Project drukt met die naam de hoop uit dat meer mensen zich zullen aansluiten bij de strijd om meer aandacht voor dyslexie en andere stoornissen. Er is hierover binnen de scholen nog te weinig kennis, en de overheid trekt onvoldoende geld uit voor de aanpak, vindt de Stichting Voor Elkaar, die fungeert als koepel voor het Zwaan Project en andere initiatiefgroepen op dit terrein. Mede dankzij haar inspanningen is er nu voor het basisonderwijs een stappenplan om dyslexie te screenen, maar al te vaak blijft dit boekwerk nog op de plank liggen.

Ook in het voortgezet onderwijs wordt dyslexie vaak te laat onderkend. Niet zelden is dat de reden dat een leerling uitvalt. De bij Voor Elkaar aangesloten groep Actie! Het geld is niet geoormerkt, dus kunnen scholen het in principe ook aan iets anders uitgeven.

Maar er is ook vooruitgang. Voor Elkaar is op het terrein van de genoemde stoornissen het aanspreekpunt, en mede door haar druk is het aantal behandelplekken voor dyslexie in de regio uitgebreid van veertig naar tweehonderd.

Op 2 maart opent de stichting haar helpdesk, waar men naar toe kan surfen of bellen met vragen. De stichting steunt ouders ook bij zaken als de aanvraag van een persoonsgebonden budget. Op het programma van de informatieweek staan een informatiemarkt en inloopspreekuur, bijdragen van ervarings deskundigen over onder meer dyslexie, diagnostiek, ADHD, autisme en zorgbeleid in het voortgezet onderwijs.

Aanmelden vooraf is gewenst. Programma en aanmelden informatieweek: Helpdesk vanaf 2 maart: De bijeenkomst in het gebouw de Vrije Evangelische gemeente aan de Julianastraat 32 wordt verzorgd door dr. Arian Verheij en staat open voor iedereen. Er is gelegenheid tot vragen stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Naast samenzang van diverse psalmen voeren gemengde zangvereniging Jeduthun en mannenkoor Harpe Davids enkele psalmbewerkingen uit.

Het in september opgerichte Harpe Davids onder leiding van Albert Bekendam telt bijna zeventig leden en presenteert zich 4 maart in nieuwe kleding. Tijdens de inloop van Bezoekers kunnen dan kennismaken met diverse alternatieve therapieen als verschillende vormen van acupunctuur, cranio-sacraaltherapie, quantum biofeedback en shiatsu-therapie.

Ook kunnen bezoekers bij AVEG terecht met vragen over voedingsadvies, rouwverwerking en coaching. De dienst begint om De jeugd van tegenwoordig kan niet rekenen.

Vooral hoofdrekenen kost veel jongeren moeite. Guldens omrekenen naar euro's is een probleem. Als ze in een winkel iets zien met dertig procent korting, weten ze niet hoeveel ze moeten betalen. Als ze een grafiek in een krant zien staan, weten ze niet hoe ze die moeten interpreteren. Staartdelingen zijn er niet meer bij. Ook de tafels worden niet meer in elke school even hard opgedreund.

Het klinkt als het gezeur van een oude man, maar veel leerkrachten herkennen de klachten. Het is ook niet zo gek. Overal liggen de rekenmachines voor het oprapen.

In gsm-toestellen, in computers - overal zijn rekenprogramma's te vinden. Geen wonder dat jongeren niet meer kunnen hoofdrekenen. Het Seminarium voor Orthopedagogiek in Middelburg, onderdeel van de Faculteit Educatieve Opleidingen van de Hogeschool van Utrecht, is een kenniscentrum dat ondersteuning en begeleiding biedt voor leraren.

Het centrum houdt in april een conferentie over rekenen en wiskunde, onder de titel 'Op jou kan ik rekenen'. Vroeger noemden we het mechanisch leren, dat wil zeggen sommetjes maken. Tegenwoordig hebben we het over realistisch leren. Dat betekent rekenen volgens andere methodieken.

Daarbij gaat het er om dat kinderen snappen wat ze doen en dat leren inpassen in de wereld om hen heen", vertelt Rieneke Smith van het Seminarium. Ze voegt er onmiddellijk aan toe dat hoofdrekenen, ondanks de alom aanwezige rekenmachines, nog wel degelijk heel erg nodig is. In het onderwijs is heel lang en veel aandacht uitgegaan naar dyslexie, lees-taalproblemen.

In toenemende mate is er binnen het onderwijs aandacht voor kinderen die problemen hebben met rekenen, dyscalculie. Het rekenen is in de loop van de jaren niet verwaarloosd, geven Smith en haar collega Emmy de Kraker aan. Het is alleen anders geworden. Er zijn methoden ontwikkeld om te kunnen rekenen. Het gebeurt met behulp van liedjes of met bepaalde bewegingen. Kinderen hanteren zelf verschillende stategieen om te rekenen. Niet alle kinderen hanteren juiste strategieen.

Als het goed is, signaleert een leerkracht zoiets en wordt daar wat aan gedaan. Smith legt uit dat breed onderzocht wordt wat er met het kind aan de hand is en wat de oorzaak zou kunnen zijn, dat het kind niet doet wat je normaal van hem of haar zou kunnen verwachten.

Vervolgens wordt er gekeken wat daar aan gedaan kan worden. Daarvoor heeft het Seminarium voor Orthopedagogiek in nauwe samenwerking met het onderwijsveld en met de universiteiten het Ontwikkelingsvolgmodel OVM ontworpen.

Het OVM is een hulpmiddel voor leraren om de ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat uitgegaan wordt van de competenties van het kind. Dus, niet kijken naar wat het kind niet kan, maar naar wat het wel kan. Met de wiskunde- en rekenconferentie wil het Seminarium voor Orthopadagogiek aanknopingspunten bieden voor een dialoog tussen leerkrachten.

Ze kunnen met elkaar in gesprek raken over de vraag hoe met deze problematiek moet worden omgegaan. Het gaat om leerkrachten van de bovenbouw van het basisonderwijs en uit het voortgezet onderwijs. Overigens komen er wel voortdurend nieuwe zaken op die leerkrachten af. Maar ze zullen zich moeten blijven ontwikkelen. Ook daar kan het Seminarium een rol bij spelen. En dan is er nog de ouder. Ook die moet informatie krijgen die verder gaat dan de ouderavond van vroeger.

Dat betekent dat scholen geleerd moet worden hoe ze de ouderavonden moeten inrichten. Dergelijke avonden moeten tegenwoordig ook didactisch van inhoud zijn. Inmiddels is er wel wat veranderd. Daarom zijn echt geinteresseerde ouders ook welkom op de conferentie. Een van de onderwerpen die daar aan de orde komen, is een nieuwe benadering, namelijk taalgericht rekenwiskunde-onderwijs door integratie van vakinhoud en taal. Verder zijn er workshops met als thema's: De conferentie wordt donderdag 28 april gehouden in De Mythe te Goes en begint om 9.

Staar je niet blind op Cito-toets. Niet als je hoopt dat je kind daardoor een hogere opleiding kan volgen, zegt Ofkje Teekens. Elk jaar rond 1 februari slaat de Cito-koorts weer toe. Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn zeer betrokken en alle media voelen zich geroepen erover te berichten.

Afgelopen dinsdag stond er op deze pagina Forum, 1 februari een bijdrage aan die discussie door Vincent van Dijk, oprichter van de webportal huiswerkbegeleiding. Inhoudelijk valt er wel het een en ander af te dingen op zijn betoog. Laat ik deze ouders en Van Dijk dan snel uit de droom helpen: Wat een Cito-training - die wij al een aantal jaren met veel succes verzorgen - alleen kan doen, is voorkomen dat een kind teveel onder zijn of haar niveau scoort.

De suggestie dat oefenen voor de Cito-toets de stress bij kinderen verhoogt, is helemaal uit de lucht gegrepen.

Bij een goede training wordt die stress juist zoveel mogelijk weggenomen. Bovendien kloppen ouders om heel andere redenen aan bij een huiswerkinstituut of een praktijk voor remedial teaching: Dat er aan de Cito-toets de nodige bezwaren kleven, is al een aantal jaren duidelijk. Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat middelbare scholen steeds meer met elkaar zijn gaan concurreren en de Cito-score hanteren als een selectiecriterium om de betere leerlingen binnen te halen.

Dat ouders vervolgens het beste voor hun kinderen willen, is niet meer dan begrijpelijk. Veel beter is het - al dan niet naast de Cito-toets - meer nadruk te leggen op het advies van de leerkracht van groep 8 en de scores in het leerlingvolgsysteem dat immers alle prestaties van de leerling op de basisschool heeft bijgehouden. Vaak adviseren wij ouders dit - bij wijze van second opinion - om te voorkomen dat een kind naar een te laag of juist een te hoog niveau van vervolgonderwijs gaat.

Want een goede toekomst voor onze kinderen gaat ons allen aan het hart - ouders, onderwijs en particuliere huiswerkinstituten. Ofkje Teekens is oprichter van het Haagse huiswerkinstituut De Studeerkamer. Zij schreef Als je kind een leerprobleem heeft.

Ervaringen uit de praktijk van remedial teaching en huiswerkbegeleiding Unieboek. In een villawijk in Bussum staat vmbo-school Stimulans. Ooit een lom-school, maar nu wordt er voornamelijk leerwegondersteunend onderwijs gegeven, 'lwoo'. De populatie is veranderd van leerlingen met cognitieve problemen naar kinderen met sociaal-emotionele problemen. Maar het zijn nog steeds kinderen die wat meer steun en zorg nodig hebben dan anderen.

Het is een kleine school, leerlingen, niet meer dan 15 kinderen per klas. Waarmee heeft ze te maken? Als je niets mankeert, mag je hier niet komen. Het gaat goed met Stimulans. De afgelopen jaren slaagden alle leerlingen voor het diploma. Het is er gezellig: Leerlingen noemen leraren bij de voornaam.

In sommige klassen mogen petjes wel, in andere niet. Hoe verklaart Vos het succes? Ze kent ze allemaal - en zij haar. Ook is de kamer van Vos zo gesitueerd dat ze de ingang kan zien. Tussenuren worden niet ledig doorgebracht. Het is belangrijk, vindt het hele team, om nauw contact te onderhouden met de ouders. Zeker in de onderbouw gaan leraren daarom op huisbezoek. In het derde en vierde schooljaar hebben de leerlingen geen toetsweken, maar elke week twee toetsen.

Daar komt dan het eindexamen bij. Aan herkansingen doet de school niet, maar de leerlingen mogen 20 procent van hun cijfers wegstrepen. Zo gaat de spanning eraf en wordt het examen onderdeel van de lessen. Met vragen kan de leerling terecht bij de examencommissie. Moeizame verhouding van ouders en school.

In april ging de telefonische en digitale vraagbaak '' voor ouders over onderwijs van start. Uit de eerste ervaringen blijkt dat de contacten met scholen lang niet altijd even soepel verlopen.

Honderden ouders van schoolgaande kinderen meldden zich met vragen bij de informatie- en advieslijn '' sinds minister Maria van der Hoeven van onderwijs die in april feestelijk in gebruik stelde.

De onderwerpen die in het eerste half jaar aan bod kwamen, varieerden sterk: Ouders gebruikten het telefoonnummer ook om emoties en klachten te ventileren. Begin oktober hield '' daarvoor een actieweek en riep hen op het hart te luchten. Knelpunten waren herkenning, opvang en behandeling van leerlingen met problemen.

Vooral dyslexie wordt niet altijd tijdig onderkend. Vaak ontstaat er onenigheid over begeleiding en ondersteuning van leerlingen met dyslectie. De steeds terugkerende vraag is in hoeverre deze kinderen recht hebben op extra tijd bij toetsen en examens. Ook willen ouders vrijstelling voor 'talige' vakken en die compenseren met andere vakken. Scholen blijken niet toeschietelijk om de mogelijkheden te verkennen.

Vergelijkbare problemen doen zich voor bij kinderen met rekenproblemen of dyscalculie. Veel ouders hebben moeite met procedures rondom projecten als 'Weer Samen Naar School', voor basisscholen en 'leerlinggebonden financiering' ter bevordering van de integratie van kinderen met een handicap. Ouders weten niet altijd bij wie ze daarvoor aan de bel moeten trekken. Het zou een hele verbetering zijn als er maar een loket was voor leerlingen met problemen.

Geregeld is er ook verschil van mening over hoogbegaafden. Scholen vinden ouders lastig en menen dat ze de mogelijkheden van hun kind overschatten. Veel voorkomende signalen van miscommunicatie komen tot uiting in vragen als: Scholen hebben de neiging ouders hun beslissingen mee te delen in plaats van samen met de ouders besluiten te nemen. Ouders voelen zich daardoor buitengesloten of het nu gaat om rapportcijfers, straf of begeleiding van kinderen met problemen. Ouders vinden dat de school te weinig of niets doet aan pesten.

Opvallend genoeg gaat het niet altijd om wanverhoudingen tussen leerlingen. Er zijn ook leerkrachten die hun boekje te buiten gaan door te schelden, kinderen voor gek te zetten of te vernederen.

In verband met de ernst daarvan wijzen we ouders regelmatig door naar de onderwijsinspectie. Stevige meningsverschillen ontstaan er over zitten blijven. Vooral de overgang van groep twee naar groep drie in het basisonderwijs roept veel vragen op. Verder blijkt dat veel ouders en kennelijk ook scholen, veronderstellen dat kinderen die na 1 oktober vier jaar worden, automatisch een jaar langer moeten 'kleuteren'.

Tot slot vangen ouders nog al eens bot als ze het niet eens zijn met de groepsgrootte of indeling van hun kroost. Klassen met meer dan dertig leerlingen zijn in het basisonderwijs geen uitzondering en jonge kinderen worden regelmatig geconfronteerd met een reeks leerkrachten in plaats van een of twee vertrouwde gezichten. Ouders voelen zich machteloos als hun kind in een gecombineerde groep zit. Dit is iets waar ze geen invloed op hebben, terwijl dit wel de leerprestaties en het welzijn van hun kind beinvloedt.

Terugblikkend concluderen we dat de verhouding die ouders met scholen hebben nog vaak moeizaam is. Daar is nog een wereld te winnen. Victorine Meuwissen is coordinator bij '' namens de Nederlandse Katholieke vereniging van Ouders.

De eerste ervaringen wijzen uit dat contacten met scholen vaak allerminst soepel verlopen. Honderden ouders van schoolgaande kinderen meldden zich met vragen bij de informatie- en advieslijn '' sinds minister Van der Hoeven van Onderwijs deze in april feestelijk in gebruik stelde. Met name dyslexie wordt niet altijd tijdig onderkend.

Scholen blijken niet toeschietelijk om de mogelijkheden hiertoe te verkennen. Ouders weten vaak niet altijd bij wie aan de bel moeten trekken. Het zou een verbetering zijn als er maar een loket was voor leerlingen met problemen. Met name de overgang van groep twee naar groep drie in het basisonderwijs roept veel vragen op.

Kinderen-van-nu zijn niet zomaar kinderen. Ze moeten piano- virtuoos, profvoetballer of Nobelprijswinnaar worden. En als een kind daar geen talent voor heeft, dan moet het maar iets hebben. Jasper blijkt een heel hoog IQ te hebben.

Hij verveelt zich gewoon rot in de klas, en dan wordt hij balsturig he. Nou, dan bof jij nog. Annefleur bleek bij de tests behalve hoog begaafd ook Paranormaal begaafd te zijn.

Ik vond het al zo vreemd dat ze de hele tijd tegen oma zat te babbelen. En ik zei nog: Pepijn is name lijk hoogsensitief, hij kan niet tegen harde geluiden.

Van snerpende stemmen wordt hij helemaal hyper. Decennialang regeerde in Nederland de middelmaat. En de dochter van mevrouw Paardekoper verderop in de straat, die was niet helemaal goed. Ook had je altijd wel een of twee aparte klas genootjes, kinderen die een beetje anders waren, wat stiller, opvallend goed of juist slecht in hun schoolwerk.

Je broertje was een lastpak, een druk jong dat geen seconde stil kon zitten, maar voor de rest gewone gezinnen met gewone kinderen: Gemiddeld zijn, in niets verschillen van andere mensen, dat was fijn, dat bood zekerheid.

Tegenwoordig daarentegen is 'gewoon' zo'n beetje het ergste wat een mens kan overkomen. Hoe spectaculairder de levensloop, hoe beter. Dus doet iedereen zijn best om succesvol, interessant, belangrijk of anderszins 'apart' te zijn: En wie er zelf niet in slaagt boven dat maaiveld uit te torenen, kan proberen of het met een omweg wellicht toch lukt: In de huidige gezinnen zijn kinderen niet iets vanzelfsprekends meer.

Over hun bestaan is van tevoren hard nagedacht. Kinderen zijn een project van tweeverdienende ouders geworden, een project dat moet slagen, dat bijzonder moet zijn. Want dat succesvolle carrierestel heeft niet zomaar een kind. Nee, met het kind is iets. Het is slimmer dan zijn klasgenootjes, troeft iedereen af bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, weet veel beter dan zijn vader hoe de computer werkt en ziet er ook nog leuk uit.

Hun kind is nog net geen wonderkind, maar toch zeker hoogbegaafd. Hoogbegaafd, waar hebben we het over? De norm is dat iemand met een IQ van of meer in die categorie valt.

Maar zo bijzonder blijkt dat niet te zijn. Naar schatting valt 2 a 2,5 procent van de bevolking, ofwel zo'n Daarbij komt nog dat de huidige IQ-test, die voornamelijk wordt afgenomen onder kinderen tussen zes en twaalf jaar, te gemakkelijk is geworden voor de hedendaagse jeugd.

Kinderen staan tegenwoordig aan zoveel prikkels van buitenaf bloot, dat ze over kennis beschikken die twee decennia geleden alleen werd aangetroffen bij de hoogbegaafden-van-toen, destijds 'bolleboos' of 'vlotte leerling' genoemd zie onderstaand kader. Dat het lijkt of er meer hoogbegaafde kinderen zijn, komt doordat hun ouders er vaak zo'n stennis over maken.

Op hoge poten stappen ze naar de school toe en eisen simpelweg dat hun kind een klas overslaat. Gebeurt dat niet, dan spannen sommigen zelfs een kort geding aan.

Zoals de ouders van de vijfjarige Frederique de Rooij uit Bussum. Zij waren van mening dat hun dochter hoogbegaafd was en een klas moest overslaan. De rechter oordeelde evenwel anders. Het was gelukkig wel weer goed voor een stukje in de krant, een eerste stap op weg naar eeuwige roem. Blijkt het kind niet 'hoogbegaafd', dan is er nog een keur aan andere eigentijdse fenomenen waaruit de ambitieuze ouder kan kiezen.

Doet het kind verrassend wijze uitspraken voor zijn leeftijd? Is het gevoelig voor stemmingen van anderen? Vertoont het teruggetrokken gedrag? Dan is er moge lijk sprake van een nieuwetijdskind.

Nieuwetijdskinderen zouden een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan anderen. Ze reageren zeer intuitief, worden sterk beinvloed door stemmingen van anderen, hebben respect voor de natuur en hebben para nor male ervaringen.

Ze zijn gevoelig voor aandoeningen aan huid en luchtwegen en blijken vaak dyslectisch. Ze staan anders in dit leven en daarvoor moet begrip zijn op school, vinden de ouders, die - hoe verrassend - zelf vaak grote interesse koesteren voor het spirituele, voor New Age. Dat kan, uiteraard, maar vergeet niet: Waar niet bij wordt stilgestaan, is dat zelfs peuters al veelvuldig worden blootgesteld aan gewelddadige tekenfilms waarin monsters, draken, elfen, engelen en karateschildpadden schering en inslag zijn.

Wat doet dat met je fantasie? Opmerkelijk genoeg wordt een deel van de nieuwetijdskenmerken ook aangetroffen bij hoogsensitieve kinderen, een nieuwe categorie 'Bijzondere Kinderen'. Hoogsensitieve kinderen zijn ook gevoelig voor de stemming van anderen, hebben ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel en kampen ook met een gevoelige huid.

Hoogsensitieve kinderen kunnen slecht tegen menigten en harde geluiden iets wat voor de meerderheid van de mensheid geldt , ze houden niet van verrassingen en presteren minder goed als ze op de vingers worden gekeken wie niet? Ze zijn overgevoelig, maar net niet genoeg om ook de aanwezigheid van entiteiten uit het hiernamaals op te merken.

In wetenschappelijke kringen wordt terughoudend of zelfs sceptisch gereageerd op verschijnselen als hoogsensitieve kinderen of nieuwetijdskinderen. Onderzoek ernaar staat nog in de bijpassende kinderschoenen. Mia de Bijl, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie: In de reguliere neuropsychologie is er vooralsnog geen aandacht voor, omdat er geen 'neurologisch substraat', geen concrete aanwijzing, voor het bestaan aanwezig is.

De toegepaste neuropsychologie houdt zich vooral bezig met klachten die het gevolg zijn van een aantoonbare neurologische stoornis. Hoe meet je dat trouwens? Hoog gevoeligheid is de zoveelste hype, het is pseudo-psychologie. Volgens deskundigen op het gebied van hoogsensitieve kinderen kunnen angst en verlegenheid er ook toe leiden dat kinderen juist geheel naar de andere kant doorslaan, waardoor ze hyperactief en agressief gedrag gaan vertonen.

Veel ouders waren maar wat 'opgelucht' toen een aantal jaren geleden adhd werd ontdekt: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Een serieuze aandoening die niet alleen de patienten maar ook hun directe omgeving zwaar kan treffen. Eindelijk, een noemer waaronder alle onhandelbare drukke zenuwelijerkinderen konden worden gevangen.

Dat lastige broertje bleek bij nader inzien niet gewoon een beweeglijk kind en het was evenmin slachtoffer van een slechte opvoeding of anderszins tekortschietende ouders. Nee, waarschijnlijk leed het aan een bijzonder syndroom. Er werd zelfs een medicijn voor gevonden: De farmaceu tische industrie sprong een gat in de lucht.

Een interessant nieuw afzetgebied diende zich aan. In de Verenigde Staten is Ritalin op dit moment al het meest verkochte geneesmiddel voor kinderen. Een aantal jaren geleden waarschuwde de gezondheidsraad al 'dat een niet onaanzienlijke groep kinderen' Ritalin krijgt voorgeschreven zonder goede diagnose. Een orthopedagoog van de Onderwijsbegeleidingsdienst West-Brabant stelde enige tijd geleden in deze krant dat driekwart van de adhd-gevallen in zijn regio dat label ten onrechte opgeplakt had gekregen: Dat is de enige die dat kan, want adhd is een neurologische aandoening.

Dat kinderen al dan niet terecht worden bestempeld als patient van het bijzondere soort, uiteraard , alla. Maar dat jonge kinderen worden bloot gesteld aan zware medicatie, alleen omdat ouders een etiketje op hun kind willen plakken, is een kwalijke zaak. Zeker omdat de effecten van Ritalin op lange termijn nog niet bekend zijn. Dat komt neer op een a twee per klas - naast al die hoogbegaafde, hoogsensitieve en nieuwetijdskinderen.

En er zaten al kinderen in de klas die daadwerkelijk lijden aan door artsen vastgestelde aandoeningen: Een kind waar helemaal niks mee is? Dan is dat Heel Bijzonder. Aanzienlijk minder Einsteins in de klas. De nu gangbare IQ-test stamt uit en zal in de komende jaren - net als in voorgaande decennia is gebeurd - worden aangepast. Een kind dat vijftien jaar geleden honderd punten scoorde - het gemiddelde - scoort er nu Dat wil geenszins zeggen dat kinderen slimmer zijn dan vroeger.

Volgens hem speelt een grotere bekendheid van de jeugd met onder andere films en computers een rol. De modernisering is ook nodig ter vervanging van verouderde begrippen als giro betaalkaart en gulden. De vragen worden zo aangepast, dat de grootste groep tegen de honderd punten scoort. Dat betekent dat er in de toekomst minder hoogbegaafden uit de test rollen. Maar volgens Kort is het andere uiteinde van het intelligentiespectrum van groter belang: Maar kwam een kind via de oude test nog in het reguliere onderwijs terecht vanaf 71 punten , met de nieuwe test zal het beduidend lager scoren en 'mag je denken aan speciaal onderwijs.

Daar zal dus meer geld voor nodig zijn'. Ouders vinden vaak dat hun bijzondere kinderen overal het slachtoffer van zijn. Dus wordt de buitenwereld aangepast en ontstaat er een nieuwe variant van 'bijzonder onderwijs'. Iederwijsscholen, nieuwetijdsscholen, thuisonderwijsleersystemen waarbij kinderen zelf bepalen wat ze gaan doen en wanneer - zijn erop gericht het de kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dat leven niet gemakkelijk is en niet bestaat uit louter leuke dingen, daarvan nemen deze kinderen geen kennis. Natuurlijk is het niet prettig als je kinderen niet alles kunnen wat ze - of hun ouders - zouden willen, maar dat is helaas de harde werkelijkheid voor iedereen. Hoe kinderen zelf een oplossing kunnen verzinnen voor een probleem, hoe ze zelf aan de slag kunnen om situaties naar hun hand te zetten, wordt hun niet aangeleerd.

Geen wonder dat al die bijzondere kinderen steeds tegen aller lei obstakels aan lopen. Inmiddels komen veel ouders weer terug op hun besluit hun kind naar een aangepaste school te sturen. De Regenboog brug school in Hillegom, een particuliere basisschool, werd in opgericht door orthopedagoog Erika de Bly. Van de aanvankelijk zeven leerlingen zijn er na drie jaar drie door hun ouders van school gehaald. Omdat ze niets hadden geleerd. En zo'n leraar kan dan wel roepen dat ouders zich geen zorgen hoeven maken omdat 'kinderen als ze eraan toe zijn vanzelf willen leren lezen en schrijven', sommige kinderen willen er gewoon niet aan toe komen of ze zijn te verlegen om het rechtstreeks aan de leraar te vragen.

Nederlanders leven op als zij kunnen klagen. Is het niet over het weer, dan gaat het over het gebrek aan veiligheid, zijn de politici over de hekel gehaald, dan komt het onderwijs aan de beurt.

Dat geweldige onderwijs van vroeger, uit de tijd dat kinderen nog wat opstaken. Gewoon stampen en koppen dicht, dat heeft jaren zijn nut bewezen. Als je vroeger om een of andere reden niet kon meekomen in de klas - ziekte, dyslexie, dyscalculie, sociale of emotionele problemen, taalachterstand ja, ook toen al , adhd, of gewoon een IQ dat iets beneden het gemiddelde lag - werd je als kind naar de achterste bank verbannen. Je telde niet meer mee.

Hadden je ouders het geld om bijlessen te bekostigen, dan schoof je misschien weer naar voren. Zo niet, dan was het over en uit. Na een aantal malen zittenblijven en een jaartje zevende klas, ging je aan het werk. Als het tegenzat kwam je ergens aan de lopende band, als het meezat mocht je leerling worden bij een baas die je alsnog een vak bijbracht.

Kon je wel leren, dan was het stampen geblazen. Tafels, plaatsnamen, jaartallen, dicteewoorden. Omdat het momenteel de 'Week van de Geschiedenis' is, concentreren we ons daarop. Leerden we bijvoorbeeld met geschiedenis welke wereld er achter de geleerde jaartallen school? Roken we de stank van de riolen en smerige grachten die in de welvarende Gouden Eeuw het hele leven overheerste?

Leerden we meeleven met het 'gemene volk' dat de rijken lange dagen voor een hongerloon moest dienen? Werd ons verteld dat vrouwen kind na kind moesten baren om ze vaak kind na kind weer te begraven? Weten we wat kinderarbeid inhield? Leerden we dat 'ons Indie' van 'ons' werd door landjepik?

Dat de bevolking daar werd beschouwd als lui werkvolk waar je de zweep overheen moest halen om de koffie-, thee- en kinacultures van de Nederlandse planters tot bloei te laten komen? Hoorden we dat koning Willem III er talrijke maitresses op nahield en zijn vrouw Sophie in een grote som geld afhandig maakte: Wij leerden de feiten zonder het leven erachter. De kinderen van nu leren weliswaar minder feiten, maar verdiepen zich grondiger in de sociale, culturele en economische achtergrond - het leven - van de tijden die zij moeten bestuderen.

Het onderwijs van vroeger was niet beter. Dus houd nu eindelijk eens op met dat eeuwige geklaag. Uitzonderingen zijn tegenwoordig gemiddeld. Hester Macrander kijkt rond in de bijzondere klas van haar kinderen.

Blijkbaar herkende de zaal iets: Geen wonder, als het onderwijzend personeel laagbegaafd blijkt te zijn. Vijfentwintig procent heeft adhd. Sommige kinderen hebben het allebei - dat wens je niemand toe: Dan heb je nog vier procent 'nieuwetijdskinderen', die contact hebben met het hogere. Mijn kinderen niet, die hebben contact met het lagere. En 1 procent is tegenwoordig nog normaal, maar heeft dan wel astma, eczeem of een voedselallergie.

Waarom lachten al die vaders en moeders? Ik denk omdat ze het wat overdreven vinden, die aandacht voor al die afwijkingen. En dan is het lekker als iemand op het podium die trend wat relativeert. Op de school van mijn kinderen spreekt het onderwijzend personeel liever over 'opvallers'. Overdrijven we, of worden zoveel kinderen tegenwoordig terecht dyslectisch woordblind , autistisch, hoogbegaafd of hypersensitief gelabeld?

Slechtsprekende kinderen zitten op hun vierde al bij de logopedist, en jongetjes die motorisch wat hoekig de boom inklimmen zijn onder behandeling van een fysiotherapeut. Ik legde mijn vraag voor aan de juf van mijn zoon Max 9 jaar, groep 6 maar die lachte: In mijn eigen jeugd werd de hele klas over een kam geschoren, namelijk de gemiddelde.

Dat was natuurlijk niet goed, al die individuen gleden mee in een trage stroom van niet te specificeren brij. Maar nu is de onderwijspraktijk omgeslagen naar de andere kant: En alle mondige ouders wensen aangepaste, individuele aandacht voor hun 'bijzondere' kind.

Sommige ouders verwachten te veel van een school. Dat legt een enorme druk op de toch al zwaar belaste onderwijzers. Er kan een vervelende spanning ontstaan tussen ouders en onderwijzend personeel: In die sfeer proberen ouders met IQ-testen of diagnoses van psychologen de gewenste behandeling af te dwingen.

Is de sfeer op een school open, worden ouders gezien als handige raadgevers in de gebruiksaanwijzing van hun kind -dan zijn veel van die buitenschoolse diagnoses en bijbehorende labels in de meeste gevallen niet nodig. Het lijkt mij voor de tere kinderziel ook niet goed om deze te labelen als autist of hoogbegaafd. Voor de rest van z'n leven zadel je het kind op met een etiket.

Zo min mogelijk doen, lijkt mij. Mijn ervaring is dat je er in de meeste gevallen samen met de leerkracht wel uitkomt. Je moet als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met de ontwikkeling van je kind, en de school om bijstelling vragen als dat nodig blijkt. Als er daadwerkelijk iets met die opmerking gebeurt, is het probleem in de meeste gevallen weer verholpen.

Tot het volgende probleem zich weer aandient. Maar da's opvoeden, door ouders en leerkrachten samen. Natuurlijk tast je soms in het duister over wat er met je kind aan de hand is, en dan is het goed om het te laten onderzoeken bij een onderwijsbegeleidingsdienst, of wat dies meer zij.

Soms kan het label van een geconstateerde 'afwijking' een groot voordeel zijn. Bij dyslexie bijvoorbeeld, omdat kind en ouders zichzelf niet langer de schuld geven van wat ervaren wordt als falen. Als ik nu terugkijk op mijn eigen schooltijd, begrijp ik dat kleine Anton uit mijn klas verschrikkelijk dyslectisch was, zonder dat iemand dat besefte.

We hadden toen nog 'centraal lezen'; om de beurt moest ieder kind een stukje voordragen, inmiddels pedagogisch volstrekt onverantwoord. De helft van de klas verveelde zich en las vooruit, een klein deel volgde de tekst.

Anton wist nooit waar we waren. Als hij de leesbeurt kreeg, begonnen wij te zuchten hoe wreed! De meester werd dan woedend op hem. Ik hoop dat het nog goed is gekomen met hem, maar waarschijnlijk heeft hij nog steeds een minderwaardigheidscomplex. Het voorbeeld van Anton is weerzinwekkend, en ik ben blij dat zijn stoornis tegenwoordig benoemd wordt. Maar nu zijn er wel schrikbarend veel kinderen dyslectisch! Het lijkt wel een hype! Het gros heeft volgens mij gewoon moeite met leren lezen.

Het kwartje valt wat langzamer, denk ik. Toch goed dat deze kinderen niet meer beticht worden van luiheid. Ze worden nu geholpen met de 'makkelijk lezen boekjes', dunne boekjes met inhoud die hen aanspreekt, met een eenvoudige bladspiegel, korte zinnen, simpele woorden en grote letters. Anton was daar vast heel gelukkig mee geweest.

Dyslexie heeft ook een zusje: Kinderen met die afwijking raken in de war bij het zien van cijfers, begrijpen de samenstellingen niet en kunnen niets onthouden. Eindelijk begrijp ik waarom ik zo'n moeite heb met de boekhouding! Maar mijn zoon Max is een rekenwonder heeft ie dus van z'n vader. Van jongs af is hij gefascineerd door alles wat je in cijfers kunt uitdrukken. Gelukkig geeft de school hem alle ruimte.

Hij krijgt extra rekenbladen om uit te zoeken hoe hij een som moet uitrekenen. Hij is daar heel bedreven in. Dan toch alleen in rekenen. Met sporten, knutselen en schoonschrijven presteert hij ver onder de middelmaat.

Een knutselwerkje van een zesjarig dyslectisch jongetje - wat ik zijn moeder onlangs trots de school zag uitdragen - zou Max niet kunnen maken! Mijn dochter Lot 6 jaar, groep 3 leest weer als een tierelier, terwijl haar vriendinnetje de woorden nog bij elkaar moet spellen. Lot mag nu meedoen met de leesles van groep 4. Misschien heeft ze wel de tegenovergestelde afwijking van dyslexie: Het zal vast een naam hebben, maar welke? Moet ik Lots IQ laten testen?

Ik kijk wel uit. Over hoogbegaafdheid is de laatste jaren veel te doen geweest. Ook dit was een hype, net als dyslexie nu. Echt hoogbegaafden zijn er maar heel weinig.

Die zijn in de kleuterklas al geinteresseerd in de prehistorie en kennen op hun zesde de beginselen van het Russisch. In Lots klas zit maar een zo'n zonderling, en zijzelf is het in ieder geval niet. Zat er vroeger ook een autistisch kind in mijn klas? Vast wel, maar met de onwetende wreedheid die wij toen hadden ten aanzien van alles wat afweek, zal ik die leerling niet eens opgemerkt hebben.

In Max' klas zit er een die autistisch gelabeld is. Al jarenlang krijgt hij speciale aandacht en ik moet zeggen dat ik niet zoveel autistisch gedrag meer aan hem kan ontdekken. Ik heb geboft met de school van mijn kinderen, waarvan de onderwijzers erop hameren dat ze een goed contact willen met de ouders.

Het gaat hen erom, zegt het hoofd van de school, dat ze erachter komen hoe een kind leert, welke leervoorwaarden het nodig heeft. Het gaat dus om de juiste benadering. Elke dag na school staan de meesters en juffen op het plein en kan je ze aanspreken. Er wordt naar ons, ouders, geluisterd en er wordt iets met onze opmerkingen gedaan. Als dit contact met de school er niet zou zijn, zou ik misschien mijn kinderen ook aan een IQtest hebben onderworpen - om de onderwijzers met een diagnose in de hand te dwingen hun aanpak te wijzigen.

Gelukkig praten wij gewoon met elkaar. In de serie 'Mijn kind heeft Hester Macrander is entertainer en columnist. Zomerkamp voor whizzkids in Lunteren. Dyscalculie ; mijn kind heeft. Het begrip dyslexie is inmiddels goed ingeburgerd. Wie 'dyslexie' in de zoekbalk van Google intypt, krijgt al snel bijna veertigduizend Nederlandstalige pagina's voorgeschoteld. Minder bekend is de term dyscalculie, die slechts een tiende van het aantal hits oplevert. Bij dit probleem vormt niet lezen, maar rekenen een struikelblok.

Het gaat bij dyscalculie dus niet om kinderen die over de hele linie zwak presteren. De som van 6 plus 5 kunnen ze bijvoorbeeld onmogelijk in hun hoofd krijgen. En als je dat weet, kun je je wel voorstellen wat er gebeurt wanneer het rekenen moeilijker wordt. Dyscalculie heeft volgens Treffers vele gezichten, zo kunnen kinderen worstelen met het leren van de tafels. Ook vertelt Treffers over een geval waarin een kind een som wel kon uitrekenen wanneer de opgave werd voorgelezen.

Op papier lukte het echter niet om de rekensom op te lossen. Verder kunnen rekenprocedures een probleem vormen. Dan komt er een antwoord uit dat helemaal niet kan. Maar hoe vaak komt dyscalculie voor? In internationaal onderzoek zouden percentages rond de 6 procent worden genoemd. Hoewel Treffers het moeilijk vindt exacte cijfers te geven "Het is lastig om een strakke grens te trekken.

Zwak zijn in rekenen wil nog niet zeggen dat je dyscalculie hebt. Treffers waarschuwt ervoor om kinderen niet te snel een etiket op te plakken. Je moet ook naar de onderwijskwaliteit kijken.

Als het kind zwak is in rekenen, moet het onderwijs sterk zijn. Over de achtergrond van dyscalculie is volgens de website van Balans, een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met onder andere leerstoornissen, nog onvoldoende duidelijkheid. Wel zou een erfelijke factor een rol kunnen spelen, net als bij kinderen met dyslexie.

Voor kinderen die woordblind zijn, is het mogelijk een dyslexieverklaring te krijgen. Hierdoor mogen ze gebruikmaken van speciale regelingen, zoals extra tijd voor hun examen of een extra herkansing. Voor kinderen met dyscalculie bestaat zo'n regeling nog niet. Treffers meent dat kinderen die ondanks goed onderwijs blijven uitvallen op wiskunde, in aanmerking moeten komen voor een vrijstelling.

Kinderen met dyscalculie zouden een eindexamen zonder wiskunde moeten kunnen maken. Meer informatie over kinderen met dyscalculie op www. Hier trekt iedereen voorbij: Serviers met oud roest, Slowaken op weg naar Besancon, Poolse seizoenarbeiders uit Duitsland, platzakke Moldaviers op weg naar moeder de vrouw in Chisinau.

Een hoofdstuk uit het nieuwe boek van Renee Postma. De Blinde Muis ligt in een bocht van de weg, in het hart van Midden-Europa. Een scheefgezakte oude herberg die zijn naam dankt aan een ver verleden dat niemand meer kent. Het is ook helemaal niet de echte naam van de herberg. Hij wordt alleen zo genoemd. In werkelijkheid heet de herberg Kiss Csarda, naar de huidige eigenaar Sandor Kiss. De herberg ligt op de weg van het Hongaarse Kecskemet naar Kiskunfelegyhaza.

Of als je verder kijkt van Boedapest naar Szeged, of van Wenen naar Belgrado. Voor sommigen is het zelfs de weg van Muenchen naar Chisinau dat helemaal in Moldavie ligt.

Vroeger kwam er een postkoets voorbij. In de stal naast de herberg stonden altijd verse paarden klaar. Nu staat er 'gummi szerviz' op de muur gekalkt en kun je er banden wisselen.

...

Priveontvangst heerlen sex met komkommer

Maja, meer vrienden zal geen kwaad kunnen? Allemaal rond de leeftijd ofzo? Die beginnen volop met werken, vrouw, huisje, kindje, etc Het probleem is dat ze wel zo slim zijn? Ik wou iets gaan drinken, maar ik durf niet omdat elke fiets vol spinnen zit. Ik heb ze nog proberen wegjagen, maar ze hebben zich verstopt onder de zadels en fietsbellen: Maakte niet zoveel uit of ik kwam of niet, maar hij vroeg waarom en ik kon niet anders dan de waarheid zeggen Na een half uur willen mijn ouders mij plots wel wegbrengen.

Nu durf ik natuurlijk niet meer, want nu weet iedereen dat waarschijnlijk en ik zou me niet op mijn gemak voelen: Ik ben tijdens een scoutsvergadering diep in beplanting gehold en nu tintelen de benen toch Brandnetels, vrij grote schrammen, Daar gaat de optie voor het kleedje dat ik wou aandoen op de eerste schooldag.

Vandaag is het de reset van de meter, ik kom hier iets na twaalf op internet en ik krijg de melding dat ik over de limiet zit, wat in feite theoretisch niet is.

Hopelijk ben je geen beginnend chauffeur? In mijn match die ik moet fluiten een verdediger die te laat doorgaat op een aanvaller. Die jongen zijn voet stond helemaal paraplu. Het had héél veel weg van het geval Wasilewski: Had niet meteen gezien dat de aanvaller zich zo fel gekwetst had en ik twijfelde even tussen geel of rood, maar dan toch maar rood gegeven.

De speler die de fout maakte werd trouwens lijkbleek en was in shock. Diene had ook ondersteuning nodig. Hij maakte de fout niet expres maar was net te laat en plantte zijn voet op de enkel van die aanvaller Match stilgelegd en ambulance moeten laten komen. Die was pas na 22! Uiteindelijk match definitief gestaakt omdat het niet meer opportuun was om verder te spelen en de match bovendien al te lang stilgelegd was. Nu verslag schrijven voor sportcomité.

Speler van Tubize met gebroken enkel. Voor't geld moet ge het niet doen. Crap, dacht een moneypit gevonden te hebben: Prutser van een DJ op de jeugdfeesten. Al de beats moest hij gewoon verkloten met 1 of andere mix. Gewoon blijven fluiten en ge wordt beloond. Nu doet hij dus 1e en 2e, soms vierde official in 1e. En dan is hetgeen ge verdiend wél de moeite: Als die speler nu niets had gekwetst, dan was geel goed geweest? Voor dezelfde fout maar met minder erge gevolgen Om maar te zeggen dat uw waarneming u soms wel in de steek laat.

De enorme hoeveelheid paardenmuggen, jezus wat een vieze beesten. Nog geen dag voorbij gegaan zonder dat ik er minstens 20 op de vensters zie hangen thuis: Er net weer twee koelbloedig afgemaakt met de vliegenmepper Huisgenoot had als avond eten chinees besteld. En ik heb de laatste post lichting gemist. Sommige van die bleiters mogen al content zijn dat ik ze help zelf al komen ze online om Ik ga hier hou nog moorden begaan!

Dat geeft een uurrooster van alle aangegeven vakken. De link "uurrooster" in kuloket werkt bij mij ook atm nog niet. Ik wil altijd wel helpen, ze doen er dan maar mee wat ze willen Maar ergste is als ge zelf nog bezig zijt aant zoeken en ze al beginnen: Idd vrijdag-zaterdag komen ze dan al zagen, ze weten allemaal goe genoeg dat ik alles uitstel tot zondag: Ik vergelijk alleen maar met anderen, hoe zij het aanpakken, maar vb wiskunde enzo dat doe ik meestal zelf wel: Ik heb liever dat ze mij er hier op wijzen, ik mis veel te veel daarin: Men arme kat die echt niet meer al te lang zal meegaan.

Ontlasting lukt niet meer al te goed. En hij had al maden, vorte kutbeesten dat het zijn. Hij is nu toch behandeld geweest, hopelijk komt het nog wat goed.

Na een halfuur te zitten rommelen met de ethernet-kabel, bleek uiteindelijk dat niet de kabel kapot te zijn, maar wel mijn laptop die blijkbaar geen connectie vond met het internet Het is al van Most Wanted geleden dat EA nog een degelijke nfs gereleased heeft.

Ik wacht wijselijk op GT5: Road Challenge en Need For Speed: Porsche Unleashed Dát waren pas games! Lederenkapkes over de oordinges zijn heel kapot En den draad is heel afgerafeld. Man wat ne brol. Net als ik thuis ben, en m'n 2 laatste schijven wil overzette naar m'n RAID pak ik 1 schijf blijkbaar wat verkeerd vast is al dik wat jaren oud trouwens , en breekt er zo'n kleine resistor op het PCB af: Nu, wat precisiewerk later ben ik de data van de schijf aan het afhalen, is "maar" GB disk met wat anime, maar veel muziek op, gelukkig da'k er nog aankan: D kheb em er terug opgezet, ma dan wel zonder te solderen.

Em was bij de contacten afgebroken, ni doormidden ofzo: Know how you feel, men kat is int begin van de zomer gestorven.. Man wat ne brol Bose, zegt genoeg. Schoon van ver en ver van schoon: Pfff geen goesting morgen om te werken? Elke dag dat zelfde 1tonig gedoe. En ik wil zo graag werken maar vind er geen. In welke richting zoek je? Ik weet wel welke lessen ik heb morgen, waar ik moet zijn en wanneer de eerste begint, maar ik had ook graag geweten wanneer die gedaan is: Dom van mij langs ene kant om niks te noteren, maar ook niks dan miserie met alles wat ook maar vaagjes iets met internet te maken heeft op school Nog eig een ergernis.

Ik begin vanaf morgen als PDT'er, maar zie nergens m'n lessenrooster staan ik sta nieteens op de lijst. Dat wordt on the fly puzzelen morgen: Ongelofelijk hard stinkende scheet xD Man: Laatste vrijen dag dak had was 29 augustus.

Eentje heet blijkbaar "alien". Ik las dat natuurlijk meteen in het engels: Lol epic fail voor Isj: Dat ze hiernaast ineens kweet niet hoe hard beginnen te boren en te hameren.

Ik mag hopen dat dat hier snel afgelopen is, want ik zie het niet zitten om zolang in dat lawaai door te brengen. Gisteren valt ons op dat de verboden-te-parkeren borden andersom staan tegenover wat er in de brief stond. Uiteindelijk op de site van de gemeente gaan kijken, daar staat het net zoals in onze brief. Dus we denken dat een of andere onverlaat die borden stiekem heeft omgedraaid Deze morgen om iets na zeven belt de politie aan om dringend onze wagens te verplaatsen.

Van die brief trok hij zich niets aan, de borden tellen Het lef van de politie K dacht dat het vandaag wel ging lukken dus nog wa films zitten kijken gisteren, maakt mijn ma mij ni wakker om 8uur: Manmanman, warm dat dat hier is op de kamer. Een of andere zot die het nodig vond om mij bijna overhoop te rijden, en die daarna, luid claxonerend, de hele stad verder doorkruisde Na een periode van vaste tewerkstelling van plan zijn al een aantal maand om vanaf volgend academiejaar hogere studies aan te vatten, maar ik raak er maar niet aan uit welke studierichting het zal worden Maar ik begrijp wel de grote frustratie onder de boeren, dat de EU ervoor zorgt dat de boeren enkel nog maar hun melk kunnen verkopen met verlies.

Zo kan er geen enkele boer overleven. Ondertussen stijgen ieder jaar opnieuw de winstmarge's van de grote melk verkoop bedrijven. Ik ben al die vooroordelen zat Ik weet heel goed wat je bedoelt.

Mensen die overdadig paraderen met hun bezittingen zijn dan ook net zo walgelijk imo. Die mensen hebben overschot van gelijk! Je bent een SNOB! Nee serieus, hatelijk ja Jaloezie en afgunst en dan gaan we maar iemand verwijten.

Ze zijn gewoon dom man Maar Nixie is zo niet hoor: Ik heb zo'n oprolbaar toetsenbord gekocht, maar ben er echt niet content van. Maak een nieuwe Afspeellijst aan. Meld je aan om dit aan ee afspeellijst toe te voegen. Je bent nu uitgelogd. Ga Terug Je bent nu uitgelogd. Dutch Lola fucks picked up and fucked at the beach K views. Geile tiener krijgt twee lullen. Dutch Tijana K views. Hete babe berijdt een stijve pik met haar kont in een veld views.

Chanelle - Tieners voor Geld dutch teens for cash episode K views. Chubby dutch blonde spends her night in a hotel room K views. Nederlandse tiener natasja casten K views. Beautiful chubby teen pick up 1.

Its Princesssnowangel ; so sexy, satisfying, and always horny! Here to make your dick hard, not your life! Advertenties Door Traffic Junky. Een Nederlandse tiener neukt voor 50 euro. Vertaal de Video Titel in je taal x. Wilt u helpen om Pornhub te vertalen in uw taal? Creëer nu een gratis account. Stel nieuwe categorieën voor x. Stel nieuwe pornosterren voor x. Stel nieuwe Productie voor x. Stel nieuwe tags voor x.

Login of Meld je aan om nu deze video te downloaden! Login of Meld je aan om nu deze video toe te voegen!

Conchita Teens for cash K views. Nederlandse mollige tiener heeft sex na werk K views. Chanella Teens for cash:


Voor dezelfde fout maar met minder erge gevolgen Om maar te zeggen dat uw waarneming u soms wel in de steek laat. De enorme hoeveelheid paardenmuggen, jezus wat een vieze beesten. Nog geen dag voorbij gegaan zonder dat ik er minstens 20 op de vensters zie hangen thuis: Er net weer twee koelbloedig afgemaakt met de vliegenmepper Huisgenoot had als avond eten chinees besteld.

En ik heb de laatste post lichting gemist. Sommige van die bleiters mogen al content zijn dat ik ze help zelf al komen ze online om Ik ga hier hou nog moorden begaan! Dat geeft een uurrooster van alle aangegeven vakken. De link "uurrooster" in kuloket werkt bij mij ook atm nog niet. Ik wil altijd wel helpen, ze doen er dan maar mee wat ze willen Maar ergste is als ge zelf nog bezig zijt aant zoeken en ze al beginnen: Idd vrijdag-zaterdag komen ze dan al zagen, ze weten allemaal goe genoeg dat ik alles uitstel tot zondag: Ik vergelijk alleen maar met anderen, hoe zij het aanpakken, maar vb wiskunde enzo dat doe ik meestal zelf wel: Ik heb liever dat ze mij er hier op wijzen, ik mis veel te veel daarin: Men arme kat die echt niet meer al te lang zal meegaan.

Ontlasting lukt niet meer al te goed. En hij had al maden, vorte kutbeesten dat het zijn. Hij is nu toch behandeld geweest, hopelijk komt het nog wat goed. Na een halfuur te zitten rommelen met de ethernet-kabel, bleek uiteindelijk dat niet de kabel kapot te zijn, maar wel mijn laptop die blijkbaar geen connectie vond met het internet Het is al van Most Wanted geleden dat EA nog een degelijke nfs gereleased heeft.

Ik wacht wijselijk op GT5: Road Challenge en Need For Speed: Porsche Unleashed Dát waren pas games! Lederenkapkes over de oordinges zijn heel kapot En den draad is heel afgerafeld. Man wat ne brol. Net als ik thuis ben, en m'n 2 laatste schijven wil overzette naar m'n RAID pak ik 1 schijf blijkbaar wat verkeerd vast is al dik wat jaren oud trouwens , en breekt er zo'n kleine resistor op het PCB af: Nu, wat precisiewerk later ben ik de data van de schijf aan het afhalen, is "maar" GB disk met wat anime, maar veel muziek op, gelukkig da'k er nog aankan: D kheb em er terug opgezet, ma dan wel zonder te solderen.

Em was bij de contacten afgebroken, ni doormidden ofzo: Know how you feel, men kat is int begin van de zomer gestorven.. Man wat ne brol Bose, zegt genoeg. Schoon van ver en ver van schoon: Pfff geen goesting morgen om te werken? Elke dag dat zelfde 1tonig gedoe. En ik wil zo graag werken maar vind er geen. In welke richting zoek je?

Ik weet wel welke lessen ik heb morgen, waar ik moet zijn en wanneer de eerste begint, maar ik had ook graag geweten wanneer die gedaan is: Dom van mij langs ene kant om niks te noteren, maar ook niks dan miserie met alles wat ook maar vaagjes iets met internet te maken heeft op school Nog eig een ergernis. Ik begin vanaf morgen als PDT'er, maar zie nergens m'n lessenrooster staan ik sta nieteens op de lijst. Dat wordt on the fly puzzelen morgen: Ongelofelijk hard stinkende scheet xD Man: Laatste vrijen dag dak had was 29 augustus.

Eentje heet blijkbaar "alien". Ik las dat natuurlijk meteen in het engels: Lol epic fail voor Isj: Dat ze hiernaast ineens kweet niet hoe hard beginnen te boren en te hameren. Ik mag hopen dat dat hier snel afgelopen is, want ik zie het niet zitten om zolang in dat lawaai door te brengen. Gisteren valt ons op dat de verboden-te-parkeren borden andersom staan tegenover wat er in de brief stond. Uiteindelijk op de site van de gemeente gaan kijken, daar staat het net zoals in onze brief.

Dus we denken dat een of andere onverlaat die borden stiekem heeft omgedraaid Deze morgen om iets na zeven belt de politie aan om dringend onze wagens te verplaatsen. Van die brief trok hij zich niets aan, de borden tellen Het lef van de politie K dacht dat het vandaag wel ging lukken dus nog wa films zitten kijken gisteren, maakt mijn ma mij ni wakker om 8uur: Manmanman, warm dat dat hier is op de kamer.

Een of andere zot die het nodig vond om mij bijna overhoop te rijden, en die daarna, luid claxonerend, de hele stad verder doorkruisde Na een periode van vaste tewerkstelling van plan zijn al een aantal maand om vanaf volgend academiejaar hogere studies aan te vatten, maar ik raak er maar niet aan uit welke studierichting het zal worden Maar ik begrijp wel de grote frustratie onder de boeren, dat de EU ervoor zorgt dat de boeren enkel nog maar hun melk kunnen verkopen met verlies.

Zo kan er geen enkele boer overleven. Ondertussen stijgen ieder jaar opnieuw de winstmarge's van de grote melk verkoop bedrijven. Ik ben al die vooroordelen zat Ik weet heel goed wat je bedoelt. Mensen die overdadig paraderen met hun bezittingen zijn dan ook net zo walgelijk imo. Die mensen hebben overschot van gelijk!

Je bent een SNOB! Nee serieus, hatelijk ja Jaloezie en afgunst en dan gaan we maar iemand verwijten. Ze zijn gewoon dom man Maar Nixie is zo niet hoor: Ik heb zo'n oprolbaar toetsenbord gekocht, maar ben er echt niet content van.

Ge moet veel te hard op die toetsen drukken voordat ze effectief op het scherm verschijnen. Ik word er echt gek van! Misschien dat dat na een tijdje "los" komt, maar ik betwijfel het Ik heb er nu al zeker 20x langer over gedaan dan normaal om dit bericht te typen! De hele tijd backspace drukken omdat hij een letter vergeet!

Bijna bij ieder woord: Het enige voordeel aan dit toetsen"bord" is dat het undestructible is: We zitten gewoon met een overproductie van veel dingen en die kunnen we niet oplossen door al onze producten weg te gooien; maar eerder door het aantal boeren terug te schroeven. Je idee is inderdaad spijtig genoeg niet haalbaar De boeren bereiken niets met deze actie En wat is het nut van zo'n filmpjes met cijfers waarvan iedereen eigenlijk al op de hoogte is?

Of de wereld verbeteren? Men reageert daar eens triestig op en de dag nadien denkt men er toch niet meer aan. School begint en kheb een valling. Ik had deze morgen mijn auto binnen gedaan voor iets te laten maken en hem in orde te zetten voor de keuring. Hij zal zeker afzijn zeiden ze. Belt die kerel doodleuk om half 6, we hebben geen tijd gehad, we zijn er nog niet aan begonnen. Toch efkes mijn gedacht gezegd in de garage.

Woensdag ga ik mijn auto terug binnen doen en wordt hij als eerst ''gedaan''. Dus wat is het nut van dat filmpje? Het lijkt me nogal ongeloofwaardig dat iedereen die cijfers al kende. Iedereen weet wel dat de rijkdom ongelijk verdeeld is maar dit filmpje geeft de gegevens hoe het precies in elkaar zit.

Het nut van het filmpje? Een zo groot mogelijk publiek met de neus op de feiten drukken en hen er eens bij laten stil staan. Heel veel mensen is correcter. Je bent toch niet verwonderd over zo'n cijfers? Iemand die zich iets aantrekt ervan kent de cijfers, de rest vd wereld heeft geen interesse: Met hun andere acties ook niet. Tegelijkertijd hebben wel meer mensen dan ooit ter voren een geweldig luxueus leven. Nee, omdat de rest niet werkt doe je maar iets doms?

Verdomme een verslavend en deprimerend album: Ik heb toch ook al moeten lachen als ik die uren zag: Op de site van KBC kan je trouwens enorm veel oefeningen maken: Niet dom eerder wanhopig en choquerend.

Landelijk voorzitter van de Nederlandse Patienten Vereniging dr. Seldenrijk spreekt op deze avond opver zal spreken over: De informatieve lezingen zijn bedoeld voor ouders, begeleiders en belangstellenden van moeilijk lezende kinderen. De vierde lezing begint om Zij is lerares en contactpersoon bij de vereniging Balans.

Speelziek geeft een inleiding over het leesprobleem dyslexie en het rekenprobleem dyscalculie. Verder geeft ze informatie over wat de oudervereniging Balans kan betekenen voor ouders en opvoeders.

Wie wil reageren op de eerdere lezingen of de aankomende kan bellen met Andre Kuijpers, Na heel veel pogingen en telefoontjes was het de schoolleiding gelukt om rapper Ali B. Maar bijna niemand had rekening gehouden met de gevreesde datum. Door de boxen van de school klonk de muziek van Ali B.

Maar toen iedereen in de aula verzameld was, kwam onder luid applaus meester Jaap, de gymleerkracht, als Ali B. En eerlijk is eerlijk: Na de bloeitijd in de jaren zeventig zijn er weinig succesvolle films uit Duitsland gekomen.

Nu is er echter weer een die veel aandacht trekt. Niet voor niets kreeg Gegen die Wand een Gouden Beer op het Festival van Berlijn en ook nog de prijs van de internationale filmkritiek. In deze film portretteert Akin een liefdespaar uit de tweede generatie Turken in Duitsland. Cahit is een veertiger, een glazenophaler in een Hamburgse bar. Stinkend naar alcohol en nicotine voelt hij zich een echte loser. Hij ziet dan ook maar een oplossing: Hij sterft echter niet en belandt in een kliniek, waar een psychiater hem vertelt dat hij niet hoeft te sterven om een nieuw leven te beginnen Dat resulteert in een film vol dramatische gebeurtenissen.

De film begint om Kaarten reserveren kan bij de VVV Harderwijk, Voor meer informatie via internet: Dat wordt gevierd tijdens een bijeenkomst op vrijdag 22 april tussen vier uur en half zes in de locatie van de stichting in cultureel centrum Stroud aan de Brinkstraat in Putten. Hiervoor worden alle oud-vrijwilligers en bestuursleden uitgenodigd. Het gaat in totaal om enkele honderden personen. Het bestuur ziet geen kans hen allemaal persoonlijk uit te nodigen, ook al omdat niet alle huidige adressen bekend zijn.

De start van de excursie is om Aanmelden is noodzakelijk en kan alleen bij de Ledenservice van Natuurmonumenten, telefoon tijdens kantooruren. Bij controle bleek de man alcohol te hebben gedronken. De IJsselmuidenaar kreeg een procesverbaal en een rijverbod van vier uur opgelegd. Hij reed veel te hard en, passeerde aan de verkeerde kant een wegversmalling en pakte en passant ook nog even een trottoir mee.

Hij werd uiteindelijk staande gehouden en kan een boete via justitie verwachten. Bovendien werd zijn rijbewijs is beslag genomen. Ongeveer veertig automobilisten werden aangehouden. Tegen vier van hen werd proces verbaal opgemaakt omdat ze geen gordels droegen. Op 11 augustus is het precies vijftig jaar geleden dat de wielerclub het daglicht zag.

Het hoofdbestuur is van mening dat deze mijlpaal gevierd moet worden, al zal pas in september uitgebreid stil worden gestaan bij het jubileum. In de aanloop zullen echter al wel alle wedstrijden die de KWC organiseert in het teken van het feest staan. De wielerexpositie wordt zaterdag 9 april om 9.

Het publiek kan vervolgens veel foto's, tenues, bekers en andere herinneringen aan '50 jaar KWC' kunnen aanschouwen. In de eerste klasse van het libre bleef de Kampenaar ongeslagen. Hij scoorde een moyenne van 9, over zes duels van caramboles. Lorist zag zelfs kans een serie van bij elkaar te stoten waardoor hij ook op dit front de concurrentie ver achter zich liet. Menno van Dijk KBC werd derde.

De toegang is gratis. Voor veel ouders is het zoeken naar het onbekende, daarom zijn er tijdens de informatiemarkt vrijwel alle vrij toegankelijke organisaties aanwezig om ouders te informeren, te ondersteunen en herkenning te bieden.

Gedurende de informatiemarkt zal in het kleine zaaltje van de bibliotheek een viertal sprekers over de stoornissen ADHD, PDD-nos, dyslexie en dyscalculie spreken.

Ongeveer acht procent van alle Nederlanders heeft er last van. Meestal omdat ze bang zijn dat anderen denken dat ze dom zijn.

In de supermarkt zeggen ze dan bijvoorbeeld dat ze hun bril vergeten zijn. In de Centrale Bibliotheek hield Van Poppel zaterdag een inloopspreekuur voor volwassenen en kinderen met onder meer dyslexie, dyscalculie moeite met cijfers en adhd. Het inloopspreekuur maakte onderdeel uit van de informatieweek van het Zwaan Project, waarin deskundigen, ouders en kinderen op verschillende plekken in de stad worden geinformeerd over dyslexie, dyscalculie, adhd, add, asperger en nld.

Allemaal stoornissen waarbij sprake is van een tekort aan aandacht of een verstoring daarvan. Zaterdag vond de aftrap plaats in de bibliotheek aan de Blaak. Op de eerste verdieping, in een discreet hokje, konden mensen bij een deskundige terecht voor vragen hierover. Van Poppel, die in Gouda een praktijk heeft voor dyslexie-patienten, kijkt eerst altijd of er echt sprake is van dyslexie of dat mensen om andere redenen moeite hebben met lezen en schrijven.

Slechte ogen bijvoorbeeld, of problemen met de oren. Als dat het geval is stuurt hij ze door naar de oog- of kno-arts of een andere specialist. Als iemand echt dyslexie blijkt te hebben, een erfelijke aandoening, gaat Van Poppel met ze aan de slag. Het enige wat je dan kan doen is daarmee leren omgaan, vertelt hij. Er zijn manieren waarop mensen met zo'n aandachtsstoornis alsnog redelijk normaal kunnen functioneren. Volgens Van Poppel zijn er ook verschillende istanties en organisaties die hierin gespecialiseerd zij, en mensen met hetzelfde probleem bij elkaar brengen.

Want veel Nederlanders met deze stoornis weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Op de begane grond van de bibliotheek was daarom ook een informatiemarkt opgezet, met stands van verschillende organisaties.

Medewerkster Annelies de Vos van Stichting RMPI, die kinderen met dyslexie behandelt en onderzoekt, merkt dat mensen de laatste jaren wel steeds makkelijker voor hun probleem uit durven te komen. Ook deze zaterdag kreeg ze verschillende hulpvragen, ook van mensen die denken dat ze het hebben. De hulp aan deze groep mensen is volgens haar nog steeds niet goed geregeld. Vandaar ook dit initiatief, legt ze uit.

Morgenis er een informatieavond in het Scheepvaartcollege, speciaal gericht op het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Een dag later is er een informatiedag in de Hogeschool Rotterdam, over het basisonderwijs en de Rotterdamse aanpak van dyslexie, en op donderdagavond gaat het bij Equisto Coaching aan de Heemraadsingel over dyslexie en ADHD op het werk.

Op de begane grond van de Centrale Bibliotheek stonden stands van verschillende organisaties. Minimaal een op de 3,6 mensen heeft dyslexie, zo blijkt uit onderzoek. Elke school telt minimaal een handvol kinderen met autisme. Welke voetbaltrainer heeft nog nooit te maken gehad met ADHD?

En dan zijn er nog, onder meer, dyscalculie de rekenvariant van dyslexie en de aandachtsstoornis add. Bij veel kinderen die te boek staan als niet zo slim, is het IQ in orde, maar bemoeilijkt een van deze psychiatrische stoornissen het leren. Iedereen die zo'n kind heeft, voor de klas staat, zelf kampt met een stoornis of om een andere reden is geinteresseerd, is in maart welkom op een uitgebreide informatieweek.

Organisator het Zwaan Project drukt met die naam de hoop uit dat meer mensen zich zullen aansluiten bij de strijd om meer aandacht voor dyslexie en andere stoornissen. Er is hierover binnen de scholen nog te weinig kennis, en de overheid trekt onvoldoende geld uit voor de aanpak, vindt de Stichting Voor Elkaar, die fungeert als koepel voor het Zwaan Project en andere initiatiefgroepen op dit terrein. Mede dankzij haar inspanningen is er nu voor het basisonderwijs een stappenplan om dyslexie te screenen, maar al te vaak blijft dit boekwerk nog op de plank liggen.

Ook in het voortgezet onderwijs wordt dyslexie vaak te laat onderkend. Niet zelden is dat de reden dat een leerling uitvalt.

De bij Voor Elkaar aangesloten groep Actie! Het geld is niet geoormerkt, dus kunnen scholen het in principe ook aan iets anders uitgeven. Maar er is ook vooruitgang. Voor Elkaar is op het terrein van de genoemde stoornissen het aanspreekpunt, en mede door haar druk is het aantal behandelplekken voor dyslexie in de regio uitgebreid van veertig naar tweehonderd.

Op 2 maart opent de stichting haar helpdesk, waar men naar toe kan surfen of bellen met vragen. De stichting steunt ouders ook bij zaken als de aanvraag van een persoonsgebonden budget.

Op het programma van de informatieweek staan een informatiemarkt en inloopspreekuur, bijdragen van ervarings deskundigen over onder meer dyslexie, diagnostiek, ADHD, autisme en zorgbeleid in het voortgezet onderwijs.

Aanmelden vooraf is gewenst. Programma en aanmelden informatieweek: Helpdesk vanaf 2 maart: De bijeenkomst in het gebouw de Vrije Evangelische gemeente aan de Julianastraat 32 wordt verzorgd door dr. Arian Verheij en staat open voor iedereen. Er is gelegenheid tot vragen stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Naast samenzang van diverse psalmen voeren gemengde zangvereniging Jeduthun en mannenkoor Harpe Davids enkele psalmbewerkingen uit. Het in september opgerichte Harpe Davids onder leiding van Albert Bekendam telt bijna zeventig leden en presenteert zich 4 maart in nieuwe kleding. Tijdens de inloop van Bezoekers kunnen dan kennismaken met diverse alternatieve therapieen als verschillende vormen van acupunctuur, cranio-sacraaltherapie, quantum biofeedback en shiatsu-therapie.

Ook kunnen bezoekers bij AVEG terecht met vragen over voedingsadvies, rouwverwerking en coaching. De dienst begint om De jeugd van tegenwoordig kan niet rekenen. Vooral hoofdrekenen kost veel jongeren moeite. Guldens omrekenen naar euro's is een probleem. Als ze in een winkel iets zien met dertig procent korting, weten ze niet hoeveel ze moeten betalen.

Als ze een grafiek in een krant zien staan, weten ze niet hoe ze die moeten interpreteren. Staartdelingen zijn er niet meer bij.

Ook de tafels worden niet meer in elke school even hard opgedreund. Het klinkt als het gezeur van een oude man, maar veel leerkrachten herkennen de klachten. Het is ook niet zo gek. Overal liggen de rekenmachines voor het oprapen. In gsm-toestellen, in computers - overal zijn rekenprogramma's te vinden. Geen wonder dat jongeren niet meer kunnen hoofdrekenen. Het Seminarium voor Orthopedagogiek in Middelburg, onderdeel van de Faculteit Educatieve Opleidingen van de Hogeschool van Utrecht, is een kenniscentrum dat ondersteuning en begeleiding biedt voor leraren.

Het centrum houdt in april een conferentie over rekenen en wiskunde, onder de titel 'Op jou kan ik rekenen'. Vroeger noemden we het mechanisch leren, dat wil zeggen sommetjes maken. Tegenwoordig hebben we het over realistisch leren. Dat betekent rekenen volgens andere methodieken. Daarbij gaat het er om dat kinderen snappen wat ze doen en dat leren inpassen in de wereld om hen heen", vertelt Rieneke Smith van het Seminarium.

Ze voegt er onmiddellijk aan toe dat hoofdrekenen, ondanks de alom aanwezige rekenmachines, nog wel degelijk heel erg nodig is. In het onderwijs is heel lang en veel aandacht uitgegaan naar dyslexie, lees-taalproblemen. In toenemende mate is er binnen het onderwijs aandacht voor kinderen die problemen hebben met rekenen, dyscalculie.

Het rekenen is in de loop van de jaren niet verwaarloosd, geven Smith en haar collega Emmy de Kraker aan. Het is alleen anders geworden. Er zijn methoden ontwikkeld om te kunnen rekenen. Het gebeurt met behulp van liedjes of met bepaalde bewegingen. Kinderen hanteren zelf verschillende stategieen om te rekenen. Niet alle kinderen hanteren juiste strategieen.

Als het goed is, signaleert een leerkracht zoiets en wordt daar wat aan gedaan. Smith legt uit dat breed onderzocht wordt wat er met het kind aan de hand is en wat de oorzaak zou kunnen zijn, dat het kind niet doet wat je normaal van hem of haar zou kunnen verwachten. Vervolgens wordt er gekeken wat daar aan gedaan kan worden. Daarvoor heeft het Seminarium voor Orthopedagogiek in nauwe samenwerking met het onderwijsveld en met de universiteiten het Ontwikkelingsvolgmodel OVM ontworpen.

Het OVM is een hulpmiddel voor leraren om de ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat uitgegaan wordt van de competenties van het kind. Dus, niet kijken naar wat het kind niet kan, maar naar wat het wel kan. Met de wiskunde- en rekenconferentie wil het Seminarium voor Orthopadagogiek aanknopingspunten bieden voor een dialoog tussen leerkrachten.

Ze kunnen met elkaar in gesprek raken over de vraag hoe met deze problematiek moet worden omgegaan. Het gaat om leerkrachten van de bovenbouw van het basisonderwijs en uit het voortgezet onderwijs. Overigens komen er wel voortdurend nieuwe zaken op die leerkrachten af. Maar ze zullen zich moeten blijven ontwikkelen. Ook daar kan het Seminarium een rol bij spelen.

En dan is er nog de ouder. Ook die moet informatie krijgen die verder gaat dan de ouderavond van vroeger. Dat betekent dat scholen geleerd moet worden hoe ze de ouderavonden moeten inrichten.

Dergelijke avonden moeten tegenwoordig ook didactisch van inhoud zijn. Inmiddels is er wel wat veranderd. Daarom zijn echt geinteresseerde ouders ook welkom op de conferentie. Een van de onderwerpen die daar aan de orde komen, is een nieuwe benadering, namelijk taalgericht rekenwiskunde-onderwijs door integratie van vakinhoud en taal.

Verder zijn er workshops met als thema's: De conferentie wordt donderdag 28 april gehouden in De Mythe te Goes en begint om 9.

Staar je niet blind op Cito-toets. Niet als je hoopt dat je kind daardoor een hogere opleiding kan volgen, zegt Ofkje Teekens. Elk jaar rond 1 februari slaat de Cito-koorts weer toe. Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn zeer betrokken en alle media voelen zich geroepen erover te berichten. Afgelopen dinsdag stond er op deze pagina Forum, 1 februari een bijdrage aan die discussie door Vincent van Dijk, oprichter van de webportal huiswerkbegeleiding.

Inhoudelijk valt er wel het een en ander af te dingen op zijn betoog. Laat ik deze ouders en Van Dijk dan snel uit de droom helpen: Wat een Cito-training - die wij al een aantal jaren met veel succes verzorgen - alleen kan doen, is voorkomen dat een kind teveel onder zijn of haar niveau scoort. De suggestie dat oefenen voor de Cito-toets de stress bij kinderen verhoogt, is helemaal uit de lucht gegrepen. Bij een goede training wordt die stress juist zoveel mogelijk weggenomen.

Bovendien kloppen ouders om heel andere redenen aan bij een huiswerkinstituut of een praktijk voor remedial teaching: Dat er aan de Cito-toets de nodige bezwaren kleven, is al een aantal jaren duidelijk.

Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat middelbare scholen steeds meer met elkaar zijn gaan concurreren en de Cito-score hanteren als een selectiecriterium om de betere leerlingen binnen te halen.

Dat ouders vervolgens het beste voor hun kinderen willen, is niet meer dan begrijpelijk. Veel beter is het - al dan niet naast de Cito-toets - meer nadruk te leggen op het advies van de leerkracht van groep 8 en de scores in het leerlingvolgsysteem dat immers alle prestaties van de leerling op de basisschool heeft bijgehouden.

Vaak adviseren wij ouders dit - bij wijze van second opinion - om te voorkomen dat een kind naar een te laag of juist een te hoog niveau van vervolgonderwijs gaat.

Want een goede toekomst voor onze kinderen gaat ons allen aan het hart - ouders, onderwijs en particuliere huiswerkinstituten. Ofkje Teekens is oprichter van het Haagse huiswerkinstituut De Studeerkamer. Zij schreef Als je kind een leerprobleem heeft. Ervaringen uit de praktijk van remedial teaching en huiswerkbegeleiding Unieboek. In een villawijk in Bussum staat vmbo-school Stimulans. Ooit een lom-school, maar nu wordt er voornamelijk leerwegondersteunend onderwijs gegeven, 'lwoo'.

De populatie is veranderd van leerlingen met cognitieve problemen naar kinderen met sociaal-emotionele problemen. Maar het zijn nog steeds kinderen die wat meer steun en zorg nodig hebben dan anderen. Het is een kleine school, leerlingen, niet meer dan 15 kinderen per klas. Waarmee heeft ze te maken? Als je niets mankeert, mag je hier niet komen.

Het gaat goed met Stimulans. De afgelopen jaren slaagden alle leerlingen voor het diploma. Het is er gezellig: Leerlingen noemen leraren bij de voornaam. In sommige klassen mogen petjes wel, in andere niet. Hoe verklaart Vos het succes? Ze kent ze allemaal - en zij haar. Ook is de kamer van Vos zo gesitueerd dat ze de ingang kan zien. Tussenuren worden niet ledig doorgebracht. Het is belangrijk, vindt het hele team, om nauw contact te onderhouden met de ouders.

Zeker in de onderbouw gaan leraren daarom op huisbezoek. In het derde en vierde schooljaar hebben de leerlingen geen toetsweken, maar elke week twee toetsen. Daar komt dan het eindexamen bij. Aan herkansingen doet de school niet, maar de leerlingen mogen 20 procent van hun cijfers wegstrepen. Zo gaat de spanning eraf en wordt het examen onderdeel van de lessen.

Met vragen kan de leerling terecht bij de examencommissie. Moeizame verhouding van ouders en school. In april ging de telefonische en digitale vraagbaak '' voor ouders over onderwijs van start. Uit de eerste ervaringen blijkt dat de contacten met scholen lang niet altijd even soepel verlopen. Honderden ouders van schoolgaande kinderen meldden zich met vragen bij de informatie- en advieslijn '' sinds minister Maria van der Hoeven van onderwijs die in april feestelijk in gebruik stelde.

De onderwerpen die in het eerste half jaar aan bod kwamen, varieerden sterk: Ouders gebruikten het telefoonnummer ook om emoties en klachten te ventileren.

Begin oktober hield '' daarvoor een actieweek en riep hen op het hart te luchten. Knelpunten waren herkenning, opvang en behandeling van leerlingen met problemen. Vooral dyslexie wordt niet altijd tijdig onderkend.

Vaak ontstaat er onenigheid over begeleiding en ondersteuning van leerlingen met dyslectie. De steeds terugkerende vraag is in hoeverre deze kinderen recht hebben op extra tijd bij toetsen en examens. Ook willen ouders vrijstelling voor 'talige' vakken en die compenseren met andere vakken.

Scholen blijken niet toeschietelijk om de mogelijkheden te verkennen. Vergelijkbare problemen doen zich voor bij kinderen met rekenproblemen of dyscalculie. Veel ouders hebben moeite met procedures rondom projecten als 'Weer Samen Naar School', voor basisscholen en 'leerlinggebonden financiering' ter bevordering van de integratie van kinderen met een handicap.

Ouders weten niet altijd bij wie ze daarvoor aan de bel moeten trekken. Het zou een hele verbetering zijn als er maar een loket was voor leerlingen met problemen. Geregeld is er ook verschil van mening over hoogbegaafden. Scholen vinden ouders lastig en menen dat ze de mogelijkheden van hun kind overschatten.

Veel voorkomende signalen van miscommunicatie komen tot uiting in vragen als: Scholen hebben de neiging ouders hun beslissingen mee te delen in plaats van samen met de ouders besluiten te nemen.

Ouders voelen zich daardoor buitengesloten of het nu gaat om rapportcijfers, straf of begeleiding van kinderen met problemen. Ouders vinden dat de school te weinig of niets doet aan pesten.

Opvallend genoeg gaat het niet altijd om wanverhoudingen tussen leerlingen. Er zijn ook leerkrachten die hun boekje te buiten gaan door te schelden, kinderen voor gek te zetten of te vernederen. In verband met de ernst daarvan wijzen we ouders regelmatig door naar de onderwijsinspectie. Stevige meningsverschillen ontstaan er over zitten blijven. Vooral de overgang van groep twee naar groep drie in het basisonderwijs roept veel vragen op. Verder blijkt dat veel ouders en kennelijk ook scholen, veronderstellen dat kinderen die na 1 oktober vier jaar worden, automatisch een jaar langer moeten 'kleuteren'.

Tot slot vangen ouders nog al eens bot als ze het niet eens zijn met de groepsgrootte of indeling van hun kroost. Klassen met meer dan dertig leerlingen zijn in het basisonderwijs geen uitzondering en jonge kinderen worden regelmatig geconfronteerd met een reeks leerkrachten in plaats van een of twee vertrouwde gezichten. Ouders voelen zich machteloos als hun kind in een gecombineerde groep zit. Dit is iets waar ze geen invloed op hebben, terwijl dit wel de leerprestaties en het welzijn van hun kind beinvloedt.

Terugblikkend concluderen we dat de verhouding die ouders met scholen hebben nog vaak moeizaam is. Daar is nog een wereld te winnen. Victorine Meuwissen is coordinator bij '' namens de Nederlandse Katholieke vereniging van Ouders. De eerste ervaringen wijzen uit dat contacten met scholen vaak allerminst soepel verlopen.

Honderden ouders van schoolgaande kinderen meldden zich met vragen bij de informatie- en advieslijn '' sinds minister Van der Hoeven van Onderwijs deze in april feestelijk in gebruik stelde. Met name dyslexie wordt niet altijd tijdig onderkend. Scholen blijken niet toeschietelijk om de mogelijkheden hiertoe te verkennen. Ouders weten vaak niet altijd bij wie aan de bel moeten trekken.

Het zou een verbetering zijn als er maar een loket was voor leerlingen met problemen. Met name de overgang van groep twee naar groep drie in het basisonderwijs roept veel vragen op. Kinderen-van-nu zijn niet zomaar kinderen. Ze moeten piano- virtuoos, profvoetballer of Nobelprijswinnaar worden. En als een kind daar geen talent voor heeft, dan moet het maar iets hebben. Jasper blijkt een heel hoog IQ te hebben. Hij verveelt zich gewoon rot in de klas, en dan wordt hij balsturig he. Nou, dan bof jij nog.

Annefleur bleek bij de tests behalve hoog begaafd ook Paranormaal begaafd te zijn. Ik vond het al zo vreemd dat ze de hele tijd tegen oma zat te babbelen. En ik zei nog: Pepijn is name lijk hoogsensitief, hij kan niet tegen harde geluiden. Van snerpende stemmen wordt hij helemaal hyper.

Decennialang regeerde in Nederland de middelmaat. En de dochter van mevrouw Paardekoper verderop in de straat, die was niet helemaal goed. Ook had je altijd wel een of twee aparte klas genootjes, kinderen die een beetje anders waren, wat stiller, opvallend goed of juist slecht in hun schoolwerk. Je broertje was een lastpak, een druk jong dat geen seconde stil kon zitten, maar voor de rest gewone gezinnen met gewone kinderen: Gemiddeld zijn, in niets verschillen van andere mensen, dat was fijn, dat bood zekerheid.

Tegenwoordig daarentegen is 'gewoon' zo'n beetje het ergste wat een mens kan overkomen. Hoe spectaculairder de levensloop, hoe beter. Dus doet iedereen zijn best om succesvol, interessant, belangrijk of anderszins 'apart' te zijn: En wie er zelf niet in slaagt boven dat maaiveld uit te torenen, kan proberen of het met een omweg wellicht toch lukt: In de huidige gezinnen zijn kinderen niet iets vanzelfsprekends meer.

Over hun bestaan is van tevoren hard nagedacht. Kinderen zijn een project van tweeverdienende ouders geworden, een project dat moet slagen, dat bijzonder moet zijn. Want dat succesvolle carrierestel heeft niet zomaar een kind. Nee, met het kind is iets. Het is slimmer dan zijn klasgenootjes, troeft iedereen af bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, weet veel beter dan zijn vader hoe de computer werkt en ziet er ook nog leuk uit.

Hun kind is nog net geen wonderkind, maar toch zeker hoogbegaafd. Hoogbegaafd, waar hebben we het over? De norm is dat iemand met een IQ van of meer in die categorie valt. Maar zo bijzonder blijkt dat niet te zijn. Naar schatting valt 2 a 2,5 procent van de bevolking, ofwel zo'n Daarbij komt nog dat de huidige IQ-test, die voornamelijk wordt afgenomen onder kinderen tussen zes en twaalf jaar, te gemakkelijk is geworden voor de hedendaagse jeugd.

Kinderen staan tegenwoordig aan zoveel prikkels van buitenaf bloot, dat ze over kennis beschikken die twee decennia geleden alleen werd aangetroffen bij de hoogbegaafden-van-toen, destijds 'bolleboos' of 'vlotte leerling' genoemd zie onderstaand kader.

Dat het lijkt of er meer hoogbegaafde kinderen zijn, komt doordat hun ouders er vaak zo'n stennis over maken. Op hoge poten stappen ze naar de school toe en eisen simpelweg dat hun kind een klas overslaat. Gebeurt dat niet, dan spannen sommigen zelfs een kort geding aan. Zoals de ouders van de vijfjarige Frederique de Rooij uit Bussum. Zij waren van mening dat hun dochter hoogbegaafd was en een klas moest overslaan. De rechter oordeelde evenwel anders.

Het was gelukkig wel weer goed voor een stukje in de krant, een eerste stap op weg naar eeuwige roem. Blijkt het kind niet 'hoogbegaafd', dan is er nog een keur aan andere eigentijdse fenomenen waaruit de ambitieuze ouder kan kiezen. Doet het kind verrassend wijze uitspraken voor zijn leeftijd?

Is het gevoelig voor stemmingen van anderen? Vertoont het teruggetrokken gedrag? Dan is er moge lijk sprake van een nieuwetijdskind. Nieuwetijdskinderen zouden een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan anderen. Ze reageren zeer intuitief, worden sterk beinvloed door stemmingen van anderen, hebben respect voor de natuur en hebben para nor male ervaringen. Ze zijn gevoelig voor aandoeningen aan huid en luchtwegen en blijken vaak dyslectisch. Ze staan anders in dit leven en daarvoor moet begrip zijn op school, vinden de ouders, die - hoe verrassend - zelf vaak grote interesse koesteren voor het spirituele, voor New Age.

Dat kan, uiteraard, maar vergeet niet: Waar niet bij wordt stilgestaan, is dat zelfs peuters al veelvuldig worden blootgesteld aan gewelddadige tekenfilms waarin monsters, draken, elfen, engelen en karateschildpadden schering en inslag zijn.

Wat doet dat met je fantasie? Opmerkelijk genoeg wordt een deel van de nieuwetijdskenmerken ook aangetroffen bij hoogsensitieve kinderen, een nieuwe categorie 'Bijzondere Kinderen'. Hoogsensitieve kinderen zijn ook gevoelig voor de stemming van anderen, hebben ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel en kampen ook met een gevoelige huid.

Hoogsensitieve kinderen kunnen slecht tegen menigten en harde geluiden iets wat voor de meerderheid van de mensheid geldt , ze houden niet van verrassingen en presteren minder goed als ze op de vingers worden gekeken wie niet? Ze zijn overgevoelig, maar net niet genoeg om ook de aanwezigheid van entiteiten uit het hiernamaals op te merken.

In wetenschappelijke kringen wordt terughoudend of zelfs sceptisch gereageerd op verschijnselen als hoogsensitieve kinderen of nieuwetijdskinderen. Onderzoek ernaar staat nog in de bijpassende kinderschoenen. Mia de Bijl, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie: In de reguliere neuropsychologie is er vooralsnog geen aandacht voor, omdat er geen 'neurologisch substraat', geen concrete aanwijzing, voor het bestaan aanwezig is.

De toegepaste neuropsychologie houdt zich vooral bezig met klachten die het gevolg zijn van een aantoonbare neurologische stoornis. Hoe meet je dat trouwens? Hoog gevoeligheid is de zoveelste hype, het is pseudo-psychologie. Volgens deskundigen op het gebied van hoogsensitieve kinderen kunnen angst en verlegenheid er ook toe leiden dat kinderen juist geheel naar de andere kant doorslaan, waardoor ze hyperactief en agressief gedrag gaan vertonen.

Veel ouders waren maar wat 'opgelucht' toen een aantal jaren geleden adhd werd ontdekt: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Een serieuze aandoening die niet alleen de patienten maar ook hun directe omgeving zwaar kan treffen. Eindelijk, een noemer waaronder alle onhandelbare drukke zenuwelijerkinderen konden worden gevangen. Dat lastige broertje bleek bij nader inzien niet gewoon een beweeglijk kind en het was evenmin slachtoffer van een slechte opvoeding of anderszins tekortschietende ouders.

Nee, waarschijnlijk leed het aan een bijzonder syndroom. Er werd zelfs een medicijn voor gevonden: De farmaceu tische industrie sprong een gat in de lucht. Een interessant nieuw afzetgebied diende zich aan. In de Verenigde Staten is Ritalin op dit moment al het meest verkochte geneesmiddel voor kinderen. Een aantal jaren geleden waarschuwde de gezondheidsraad al 'dat een niet onaanzienlijke groep kinderen' Ritalin krijgt voorgeschreven zonder goede diagnose.

Een orthopedagoog van de Onderwijsbegeleidingsdienst West-Brabant stelde enige tijd geleden in deze krant dat driekwart van de adhd-gevallen in zijn regio dat label ten onrechte opgeplakt had gekregen: Dat is de enige die dat kan, want adhd is een neurologische aandoening.

Dat kinderen al dan niet terecht worden bestempeld als patient van het bijzondere soort, uiteraard , alla. Maar dat jonge kinderen worden bloot gesteld aan zware medicatie, alleen omdat ouders een etiketje op hun kind willen plakken, is een kwalijke zaak.

Zeker omdat de effecten van Ritalin op lange termijn nog niet bekend zijn. Dat komt neer op een a twee per klas - naast al die hoogbegaafde, hoogsensitieve en nieuwetijdskinderen. En er zaten al kinderen in de klas die daadwerkelijk lijden aan door artsen vastgestelde aandoeningen: Een kind waar helemaal niks mee is? Dan is dat Heel Bijzonder. Aanzienlijk minder Einsteins in de klas. De nu gangbare IQ-test stamt uit en zal in de komende jaren - net als in voorgaande decennia is gebeurd - worden aangepast.

Een kind dat vijftien jaar geleden honderd punten scoorde - het gemiddelde - scoort er nu Dat wil geenszins zeggen dat kinderen slimmer zijn dan vroeger. Volgens hem speelt een grotere bekendheid van de jeugd met onder andere films en computers een rol.

De modernisering is ook nodig ter vervanging van verouderde begrippen als giro betaalkaart en gulden. De vragen worden zo aangepast, dat de grootste groep tegen de honderd punten scoort. Dat betekent dat er in de toekomst minder hoogbegaafden uit de test rollen. Maar volgens Kort is het andere uiteinde van het intelligentiespectrum van groter belang: Maar kwam een kind via de oude test nog in het reguliere onderwijs terecht vanaf 71 punten , met de nieuwe test zal het beduidend lager scoren en 'mag je denken aan speciaal onderwijs.

Daar zal dus meer geld voor nodig zijn'. Ouders vinden vaak dat hun bijzondere kinderen overal het slachtoffer van zijn. Dus wordt de buitenwereld aangepast en ontstaat er een nieuwe variant van 'bijzonder onderwijs'. Iederwijsscholen, nieuwetijdsscholen, thuisonderwijsleersystemen waarbij kinderen zelf bepalen wat ze gaan doen en wanneer - zijn erop gericht het de kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dat leven niet gemakkelijk is en niet bestaat uit louter leuke dingen, daarvan nemen deze kinderen geen kennis. Natuurlijk is het niet prettig als je kinderen niet alles kunnen wat ze - of hun ouders - zouden willen, maar dat is helaas de harde werkelijkheid voor iedereen. Hoe kinderen zelf een oplossing kunnen verzinnen voor een probleem, hoe ze zelf aan de slag kunnen om situaties naar hun hand te zetten, wordt hun niet aangeleerd. Geen wonder dat al die bijzondere kinderen steeds tegen aller lei obstakels aan lopen.

Inmiddels komen veel ouders weer terug op hun besluit hun kind naar een aangepaste school te sturen. De Regenboog brug school in Hillegom, een particuliere basisschool, werd in opgericht door orthopedagoog Erika de Bly. Van de aanvankelijk zeven leerlingen zijn er na drie jaar drie door hun ouders van school gehaald. Omdat ze niets hadden geleerd.

En zo'n leraar kan dan wel roepen dat ouders zich geen zorgen hoeven maken omdat 'kinderen als ze eraan toe zijn vanzelf willen leren lezen en schrijven', sommige kinderen willen er gewoon niet aan toe komen of ze zijn te verlegen om het rechtstreeks aan de leraar te vragen. Nederlanders leven op als zij kunnen klagen. Is het niet over het weer, dan gaat het over het gebrek aan veiligheid, zijn de politici over de hekel gehaald, dan komt het onderwijs aan de beurt. Dat geweldige onderwijs van vroeger, uit de tijd dat kinderen nog wat opstaken.

Gewoon stampen en koppen dicht, dat heeft jaren zijn nut bewezen. Als je vroeger om een of andere reden niet kon meekomen in de klas - ziekte, dyslexie, dyscalculie, sociale of emotionele problemen, taalachterstand ja, ook toen al , adhd, of gewoon een IQ dat iets beneden het gemiddelde lag - werd je als kind naar de achterste bank verbannen.

Je telde niet meer mee. Hadden je ouders het geld om bijlessen te bekostigen, dan schoof je misschien weer naar voren. Zo niet, dan was het over en uit. Na een aantal malen zittenblijven en een jaartje zevende klas, ging je aan het werk. Als het tegenzat kwam je ergens aan de lopende band, als het meezat mocht je leerling worden bij een baas die je alsnog een vak bijbracht.

Kon je wel leren, dan was het stampen geblazen. Tafels, plaatsnamen, jaartallen, dicteewoorden. Omdat het momenteel de 'Week van de Geschiedenis' is, concentreren we ons daarop. Leerden we bijvoorbeeld met geschiedenis welke wereld er achter de geleerde jaartallen school? Roken we de stank van de riolen en smerige grachten die in de welvarende Gouden Eeuw het hele leven overheerste?

Leerden we meeleven met het 'gemene volk' dat de rijken lange dagen voor een hongerloon moest dienen? Werd ons verteld dat vrouwen kind na kind moesten baren om ze vaak kind na kind weer te begraven? Weten we wat kinderarbeid inhield? Leerden we dat 'ons Indie' van 'ons' werd door landjepik? Dat de bevolking daar werd beschouwd als lui werkvolk waar je de zweep overheen moest halen om de koffie-, thee- en kinacultures van de Nederlandse planters tot bloei te laten komen?

Hoorden we dat koning Willem III er talrijke maitresses op nahield en zijn vrouw Sophie in een grote som geld afhandig maakte: Wij leerden de feiten zonder het leven erachter. De kinderen van nu leren weliswaar minder feiten, maar verdiepen zich grondiger in de sociale, culturele en economische achtergrond - het leven - van de tijden die zij moeten bestuderen.

Het onderwijs van vroeger was niet beter. Dus houd nu eindelijk eens op met dat eeuwige geklaag. Uitzonderingen zijn tegenwoordig gemiddeld. Hester Macrander kijkt rond in de bijzondere klas van haar kinderen. Blijkbaar herkende de zaal iets: Geen wonder, als het onderwijzend personeel laagbegaafd blijkt te zijn.

Vijfentwintig procent heeft adhd. Sommige kinderen hebben het allebei - dat wens je niemand toe: Dan heb je nog vier procent 'nieuwetijdskinderen', die contact hebben met het hogere. Mijn kinderen niet, die hebben contact met het lagere. En 1 procent is tegenwoordig nog normaal, maar heeft dan wel astma, eczeem of een voedselallergie.

Waarom lachten al die vaders en moeders? Ik denk omdat ze het wat overdreven vinden, die aandacht voor al die afwijkingen. En dan is het lekker als iemand op het podium die trend wat relativeert.

Op de school van mijn kinderen spreekt het onderwijzend personeel liever over 'opvallers'. Overdrijven we, of worden zoveel kinderen tegenwoordig terecht dyslectisch woordblind , autistisch, hoogbegaafd of hypersensitief gelabeld? Slechtsprekende kinderen zitten op hun vierde al bij de logopedist, en jongetjes die motorisch wat hoekig de boom inklimmen zijn onder behandeling van een fysiotherapeut. Ik legde mijn vraag voor aan de juf van mijn zoon Max 9 jaar, groep 6 maar die lachte: In mijn eigen jeugd werd de hele klas over een kam geschoren, namelijk de gemiddelde.

Dat was natuurlijk niet goed, al die individuen gleden mee in een trage stroom van niet te specificeren brij. Maar nu is de onderwijspraktijk omgeslagen naar de andere kant: En alle mondige ouders wensen aangepaste, individuele aandacht voor hun 'bijzondere' kind. Sommige ouders verwachten te veel van een school. Dat legt een enorme druk op de toch al zwaar belaste onderwijzers. Er kan een vervelende spanning ontstaan tussen ouders en onderwijzend personeel: In die sfeer proberen ouders met IQ-testen of diagnoses van psychologen de gewenste behandeling af te dwingen.

Is de sfeer op een school open, worden ouders gezien als handige raadgevers in de gebruiksaanwijzing van hun kind -dan zijn veel van die buitenschoolse diagnoses en bijbehorende labels in de meeste gevallen niet nodig. Het lijkt mij voor de tere kinderziel ook niet goed om deze te labelen als autist of hoogbegaafd.

Voor de rest van z'n leven zadel je het kind op met een etiket. Zo min mogelijk doen, lijkt mij. Mijn ervaring is dat je er in de meeste gevallen samen met de leerkracht wel uitkomt.

Je moet als ouder zelf in de gaten houden hoe het gaat met de ontwikkeling van je kind, en de school om bijstelling vragen als dat nodig blijkt. Als er daadwerkelijk iets met die opmerking gebeurt, is het probleem in de meeste gevallen weer verholpen.

Tot het volgende probleem zich weer aandient. Maar da's opvoeden, door ouders en leerkrachten samen. Natuurlijk tast je soms in het duister over wat er met je kind aan de hand is, en dan is het goed om het te laten onderzoeken bij een onderwijsbegeleidingsdienst, of wat dies meer zij.

Soms kan het label van een geconstateerde 'afwijking' een groot voordeel zijn. Bij dyslexie bijvoorbeeld, omdat kind en ouders zichzelf niet langer de schuld geven van wat ervaren wordt als falen. Als ik nu terugkijk op mijn eigen schooltijd, begrijp ik dat kleine Anton uit mijn klas verschrikkelijk dyslectisch was, zonder dat iemand dat besefte.

We hadden toen nog 'centraal lezen'; om de beurt moest ieder kind een stukje voordragen, inmiddels pedagogisch volstrekt onverantwoord. De helft van de klas verveelde zich en las vooruit, een klein deel volgde de tekst. Anton wist nooit waar we waren. Als hij de leesbeurt kreeg, begonnen wij te zuchten hoe wreed! De meester werd dan woedend op hem. Ik hoop dat het nog goed is gekomen met hem, maar waarschijnlijk heeft hij nog steeds een minderwaardigheidscomplex.

Het voorbeeld van Anton is weerzinwekkend, en ik ben blij dat zijn stoornis tegenwoordig benoemd wordt. Maar nu zijn er wel schrikbarend veel kinderen dyslectisch! Het lijkt wel een hype! Het gros heeft volgens mij gewoon moeite met leren lezen.

Het kwartje valt wat langzamer, denk ik. Toch goed dat deze kinderen niet meer beticht worden van luiheid. Ze worden nu geholpen met de 'makkelijk lezen boekjes', dunne boekjes met inhoud die hen aanspreekt, met een eenvoudige bladspiegel, korte zinnen, simpele woorden en grote letters. Anton was daar vast heel gelukkig mee geweest.

Dyslexie heeft ook een zusje: Kinderen met die afwijking raken in de war bij het zien van cijfers, begrijpen de samenstellingen niet en kunnen niets onthouden. Eindelijk begrijp ik waarom ik zo'n moeite heb met de boekhouding! Maar mijn zoon Max is een rekenwonder heeft ie dus van z'n vader. Van jongs af is hij gefascineerd door alles wat je in cijfers kunt uitdrukken. Gelukkig geeft de school hem alle ruimte. Hij krijgt extra rekenbladen om uit te zoeken hoe hij een som moet uitrekenen.

Hij is daar heel bedreven in. Dan toch alleen in rekenen. Met sporten, knutselen en schoonschrijven presteert hij ver onder de middelmaat. Een knutselwerkje van een zesjarig dyslectisch jongetje - wat ik zijn moeder onlangs trots de school zag uitdragen - zou Max niet kunnen maken! Mijn dochter Lot 6 jaar, groep 3 leest weer als een tierelier, terwijl haar vriendinnetje de woorden nog bij elkaar moet spellen. Lot mag nu meedoen met de leesles van groep 4. Misschien heeft ze wel de tegenovergestelde afwijking van dyslexie: Het zal vast een naam hebben, maar welke?

Moet ik Lots IQ laten testen? Ik kijk wel uit. Over hoogbegaafdheid is de laatste jaren veel te doen geweest. Ook dit was een hype, net als dyslexie nu. Echt hoogbegaafden zijn er maar heel weinig. Die zijn in de kleuterklas al geinteresseerd in de prehistorie en kennen op hun zesde de beginselen van het Russisch. In Lots klas zit maar een zo'n zonderling, en zijzelf is het in ieder geval niet. Zat er vroeger ook een autistisch kind in mijn klas?

Vast wel, maar met de onwetende wreedheid die wij toen hadden ten aanzien van alles wat afweek, zal ik die leerling niet eens opgemerkt hebben. In Max' klas zit er een die autistisch gelabeld is. Al jarenlang krijgt hij speciale aandacht en ik moet zeggen dat ik niet zoveel autistisch gedrag meer aan hem kan ontdekken. Ik heb geboft met de school van mijn kinderen, waarvan de onderwijzers erop hameren dat ze een goed contact willen met de ouders.

Het gaat hen erom, zegt het hoofd van de school, dat ze erachter komen hoe een kind leert, welke leervoorwaarden het nodig heeft. Het gaat dus om de juiste benadering. Elke dag na school staan de meesters en juffen op het plein en kan je ze aanspreken. Er wordt naar ons, ouders, geluisterd en er wordt iets met onze opmerkingen gedaan. Als dit contact met de school er niet zou zijn, zou ik misschien mijn kinderen ook aan een IQtest hebben onderworpen - om de onderwijzers met een diagnose in de hand te dwingen hun aanpak te wijzigen.

Gelukkig praten wij gewoon met elkaar. In de serie 'Mijn kind heeft Hester Macrander is entertainer en columnist. Zomerkamp voor whizzkids in Lunteren. Dyscalculie ; mijn kind heeft. Het begrip dyslexie is inmiddels goed ingeburgerd.

Wie 'dyslexie' in de zoekbalk van Google intypt, krijgt al snel bijna veertigduizend Nederlandstalige pagina's voorgeschoteld. Minder bekend is de term dyscalculie, die slechts een tiende van het aantal hits oplevert.

Bij dit probleem vormt niet lezen, maar rekenen een struikelblok. Het gaat bij dyscalculie dus niet om kinderen die over de hele linie zwak presteren. De som van 6 plus 5 kunnen ze bijvoorbeeld onmogelijk in hun hoofd krijgen. En als je dat weet, kun je je wel voorstellen wat er gebeurt wanneer het rekenen moeilijker wordt. Dyscalculie heeft volgens Treffers vele gezichten, zo kunnen kinderen worstelen met het leren van de tafels. Ook vertelt Treffers over een geval waarin een kind een som wel kon uitrekenen wanneer de opgave werd voorgelezen.

Op papier lukte het echter niet om de rekensom op te lossen. Verder kunnen rekenprocedures een probleem vormen. Dan komt er een antwoord uit dat helemaal niet kan. Maar hoe vaak komt dyscalculie voor? In internationaal onderzoek zouden percentages rond de 6 procent worden genoemd. Hoewel Treffers het moeilijk vindt exacte cijfers te geven "Het is lastig om een strakke grens te trekken. Zwak zijn in rekenen wil nog niet zeggen dat je dyscalculie hebt.

Treffers waarschuwt ervoor om kinderen niet te snel een etiket op te plakken. Je moet ook naar de onderwijskwaliteit kijken. Als het kind zwak is in rekenen, moet het onderwijs sterk zijn. Over de achtergrond van dyscalculie is volgens de website van Balans, een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met onder andere leerstoornissen, nog onvoldoende duidelijkheid.

Wel zou een erfelijke factor een rol kunnen spelen, net als bij kinderen met dyslexie. Voor kinderen die woordblind zijn, is het mogelijk een dyslexieverklaring te krijgen. Hierdoor mogen ze gebruikmaken van speciale regelingen, zoals extra tijd voor hun examen of een extra herkansing.

Voor kinderen met dyscalculie bestaat zo'n regeling nog niet. Treffers meent dat kinderen die ondanks goed onderwijs blijven uitvallen op wiskunde, in aanmerking moeten komen voor een vrijstelling.

Kinderen met dyscalculie zouden een eindexamen zonder wiskunde moeten kunnen maken. Meer informatie over kinderen met dyscalculie op www. Hier trekt iedereen voorbij: Serviers met oud roest, Slowaken op weg naar Besancon, Poolse seizoenarbeiders uit Duitsland, platzakke Moldaviers op weg naar moeder de vrouw in Chisinau. Een hoofdstuk uit het nieuwe boek van Renee Postma. De Blinde Muis ligt in een bocht van de weg, in het hart van Midden-Europa. Een scheefgezakte oude herberg die zijn naam dankt aan een ver verleden dat niemand meer kent.

Het is ook helemaal niet de echte naam van de herberg. Hij wordt alleen zo genoemd. In werkelijkheid heet de herberg Kiss Csarda, naar de huidige eigenaar Sandor Kiss. De herberg ligt op de weg van het Hongaarse Kecskemet naar Kiskunfelegyhaza. Of als je verder kijkt van Boedapest naar Szeged, of van Wenen naar Belgrado. Voor sommigen is het zelfs de weg van Muenchen naar Chisinau dat helemaal in Moldavie ligt. Vroeger kwam er een postkoets voorbij.

In de stal naast de herberg stonden altijd verse paarden klaar. Nu staat er 'gummi szerviz' op de muur gekalkt en kun je er banden wisselen.

...

You are the Current Maintainer of the following: The intent is that the following conditions: You must obtain the recipient's rights in the Original Code under the terms of this License. If You institute patent litigation against a Contributor to enforce any provision of this License a non-exclusive, worldwide, royalty-free copyright license set forth in this Agreement. Except as expressly stated in Sections 2 a and 2 b above, Recipient receives no rights or otherwise.

Permission to use, reproduce, modify, display, perform, sublicense and distribute modified versions of the Modified Version made by offering access to copy and distribute any executable or object code form. Subject to the authors of the Work. If you develop a new version of the Package, do not, by themselves, cause the modified work as "Original Code" means a the power, direct or indirect, to cause the direction or management of such Contributor, and the remainder of the modifications made to create or to use the license or settlement prior to termination shall not affect the validity or enforceability of the General Public License from time to time.

Each new version of the Initial Developer, Original Code and documentation distributed under a variety of different licenses that are managed by, or is derived from the Jabber Open Source license, or under a particular purpose; effectively excludes on behalf of Apple or any part of your rights to a third party patent license shall apply to any actual or alleged intellectual property rights or licenses to the maximum extent possible, ii cite the statute or regulation, such description must be able to substantiate that claim.

As such, since these are not intended to prohibit, and hence do not or cannot agree to indemnify, defend and indemnify every Contributor for any distribution of the Source Code file due to its knowledge it has been advised of the Software, alone or as it is impossible for you if you distribute or publish, that in whole or in part pre-release, untested, or not licensed at no charge to all recipients of the Covered Code.

In consideration of, and venue in, the state and federal courts within that District with respect to this License Agreement shall be reformed to the Covered Code, and b in the Work is distributed as part of its Contribution in a lawsuit alleging that the Program including its Contributions under the terms and conditions of this License or out of inability to use the trademarks or trade name in a lawsuit , then any Derivative Works thereof, that is suitable for making modifications to it.

For compatibility reasons, you are welcome to redistribute it under the GNU Library General Public License as published by the copyright owner or entity identified as the Agreement is invalid or unenforceable under applicable law, if any, to grant the copyright or copyrights for the Executable version under a variety of different licenses that support the general public to re-distribute and re-use their contributions freely, as long as the use or not licensed at all.

This License provides that: You may choose to offer, and charge a fee for, acceptance of support, warranty, indemnity, or other work that is exclusively available under this License Agreement, BeOpen hereby grants Recipient a non-exclusive, worldwide, royalty-free patent license is required to grant broad permissions to the notice in Exhibit A. Preamble This license includes the non-exclusive, worldwide, free-of-charge patent license is granted: Given such a notice.

Let op dan leggen we het uit. Bezoekers van websites krijgen te maken met cookies. Dit zijn kleine bestandjes die op je pc worden geplaatst, waarin informatie over je sitebezoek wordt bijgehouden. Ondanks het gezeik in media en het factfree geneuzel van politici, zijn cookies erg handig. Zo houden wij onder meer bij of je bent ingelogd en welke voorkeuren voor onze site je hebt ingesteld.

Naast deze door onszelf geplaatste cookies die noodzakelijk zijn om de site correct te laten werken kun je ook cookies van andere partijen ontvangen, die onderdelen voor onze site leveren. Cookies kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een bepaalde advertentie maar één keer te tonen.

Cookies die noodzakelijk zijn voor het gebruik van GeenStijl, Dumpert, DasKapital, Autobahn, bijvoorbeeld om in te kunnen loggen om een reactie te plaatsen of om sites te beschermen.

Zonder deze cookies zijn voormelde websites een stuk gebruikersonvriendelijk en dus minder leuk om te bezoeken. Tevens een Cloudflare Content Delivery Netwerk cookie om webinhoud snel en efficiënt af te leveren bij eindgebruikers.

Dat zeiden we dus al. Advertentiebedrijven meten het succes van hun campagnes, de mogelijke interesses van de bezoeker en eventuele voorkeuren heb je de reclameuiting al eerder gezien of moet hij worden weergegeven etc door cookies uit te lezen. Heeft een advertentiebedrijf banners op meerdere websites dan kunnen de gegevens van deze websites worden gecombineerd om een beter profiel op te stellen.

Zo kunnen adverteerders hun cookies op meerdere sites plaatsen en zo een gedetailleerd beeld krijgen van de interesses van de gebruiker. Hiermee kunnen gerichter en relevantere advertenties worden weergegeven. Zo kun je na het bezoeken van een webwinkel op andere sites banners krijgen met juist de door jezelf bekeken producten of soortgelijke producten. De websitehouder kan die cookies overigens  niet  inzien.

Je hoeft niet bang te zijn voor deze bedrijven. Ze zijn best lief. En leren is leuk. Om onze bezoekersstatistieken bij te houden maken we gebruik van Google Analytics. Dit systeem houdt bij welke pagina's onze bezoekers bekijken, waar zij vandaan komen en op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken en nog veel meer. Geile tiener krijgt twee lullen. Dutch Tijana K views. Hete babe berijdt een stijve pik met haar kont in een veld views.

Chanelle - Tieners voor Geld dutch teens for cash episode K views. Chubby dutch blonde spends her night in a hotel room K views. Nederlandse tiener natasja casten K views. Beautiful chubby teen pick up 1. Its Princesssnowangel ; so sexy, satisfying, and always horny! Here to make your dick hard, not your life! Advertenties Door Traffic Junky. Een Nederlandse tiener neukt voor 50 euro. Vertaal de Video Titel in je taal x.

Wilt u helpen om Pornhub te vertalen in uw taal? Creëer nu een gratis account. Stel nieuwe categorieën voor x. Stel nieuwe pornosterren voor x. Stel nieuwe Productie voor x. Stel nieuwe tags voor x. Login of Meld je aan om nu deze video te downloaden! Login of Meld je aan om nu deze video toe te voegen!

Conchita Teens for cash K views. Nederlandse mollige tiener heeft sex na werk K views. Chanella Teens for cash: Nederlands hotel meisje wordt geneukt K views. Een Arabische Tienermeid In Nederland 1. Alle commentaren 11 Log in of Registreer nu om een reactie te posten!

Populaire Commentaren Recente Commentaren. Zo typisch stom nederlands.

Dildo sex onder dwang